Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Scumpiri la raft după un sezon secetos. Tot mai mulţi fermieri vor să-şi închidă afacerile: "Greul abia acum începe"

Ne bucurăm de vara din noiembrie, dar vom trage ponoasele în primăvară. Seceta ameninţă să ne lase fără grâu şi rapiţă, iar specialiştii cred că preţul pâinii poate creşte cu 30%. După un an dificil, mulţi fermieri spun că nu mai au nimic de pierdut şi se gândesc să-şi închidă afacerile. 

de Alin Stan

la 04.11.2022 , 20:04

"Pe firul de grâu, frunza e foarte strânsă. El trebuia să fie deschis. E foarte ascuţit. Ceea ce înseamnă că suferă foarte tare de lipsa asta de apă", arată un fermier. Semne bune anul n-are. Căldura şi seceta au uscat pe câmp culturile de primăvară. În multe zone, grâul şi rapiţa sunt compromise. 

Vremuri grele pentru producţia de grâu

"Deficitul de sol este uriaş. Lunile septembrie, octombrie şi noiembrie au totalizat zero litri ca şi precipitaţii", spune Iancu Cosmin, fermier. Şi totul vine după un an greu pentru fermieri, care au fost la mâna vremii în 2022. România a recoltat doar 9 milioane de tone de grâu în acest an. 

Vezi și

"Producţia de grâu de anul viitor ar putea fi mai mică cu aproximativ 50% şi asta pentru că nivelul apei din sol este foarte scăzut, iar lipsa precipitaţiilor face ca planta să nu se dezvolte cum trebuie", explică Alin Stan, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Şi rapiţa e ameninţată de secetă

Şi rapiţa e ameninţată de secetă. "Rapiţa trece printr-o traumă. Pe fondul acestei uscături coroborate cu atacul masiv de dăunători, cultura nu arată deloc bine, iar dacă nu va ploua putem discuta despre o compromitere în totalitate a acestei culturi", avertizează Iancu Cosmin, fermier.  

Nu a fost un an bun nici pentru alte culturi: porumb sau floarea soarelui. Drept pentru care, unii fermieri au ajustat preţurile cerealelor, însă nu îndeajuns cât să-şi acopere cheltuielile. Mulţi sunt la un pas să-şi închidă afacerile. "Grava problemă este că sunt şi zone foarte întinse în ţară unde producţiile au fost la poate chiar zero kilograme sau cifre care nu pot susţine o activitate economică. Greul abia acum începe", crede Iancu Cosmin, fermier.

Cu cât s-ar putea scumpi pâinea

Problemele din agricultură le vom deconta cu toţii la raft. "Odată cu creşterea cererii de grâu, bineînţeles că vor creşte şi preţurile. La pâine, la paste făinoase, aceste creşteri vor fi susţinute şi de creşterile la energia electrică", spune Costel Stanciu, preşedinte asociaţie alimente. Preţurile produselor de panificaţie vor creşte cu 30-35%, estimează specialiştii. 

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri economice » Scumpiri la raft după un sezon secetos. Tot mai mulţi fermieri vor să-şi închidă afacerile: "Greul abia acum începe"