Antena Meniu Search
x

Video Fermierii au ajuns cu cuțitul la os: își duc vacile la abatoare, pentru că nu le mai pot hrăni. Seceta a pârjolit culturile

Fermierii din judeţul Satu Mare au ajuns cu cuţitul la os. Pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare, își duc vacile la abatoare. Unii dintre ei au apucat să-şi sacrifice doar câteva animale, în timp ce alţii au ajuns să îşi lichideze fermele cu totul. Decizia radicală vine după ce au văzut cum seceta prelungită le pârjoleşte, pe zi ce trece, culturile. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 02.11.2022, 17:17

Vezi și

După 25 de ani de activitate, Cristian priveşte cu nostalgie la staulul în care îşi ţinea animalele. A devenit locul de joacă preferat pentru pisicile familiei. 80% din furajele cu care îşi hrănea vacile erau cultivate chiar de el, aşa că seceta extremă l-a determinat pe fermier să pună lacătul pe afacere. Şi-a dus toate animalele la abator. 

Cristian Kadar, fost proprietar fermă vaci: N-aș fi crezut... întotdeauna erau greutăți în domeniu dar în ultimii ani. coroborat cu seceta. prețurile furajelor, toată afacerea a devenit nerentabilă.

Acum cinci ani, în zona Carei din judeţul Satu Mare, erau nouă ferme de vaci. Astăzi nu mai există niciuna. Iar previziunile sunt sumbre şi pentru zonele învecinate, într-unul dintre cei mai secetoşi ani din istorie. 

Fermierii preferă să sacrifice animalele, pentru că furajele sunt tot mai scumpe, iar seceta a agravat situația

Pe acelaşi subiect

Un alt tânăr fermier are în grijă 300 de vaci. Lipsa apei şi valoarea subvenţiilor sunt doar câteva din motivele pentru care a decis să sacrifice 10% din animale. 

Boszormenyi Attila, proprietar fermă: Furajul e prea scump de luat, n-am reușit să facem nici necesarul pentru animale, nici porumbul boabe, nici silozul. În anii trecuți am scos în jur de 8 tone la porumb, anul asta abia ajungem la o tonă jumate. 

Iar dacă preţul cerealelor va creşte, fermierul are de gând să ducă la abator toate vacile de lapte şi să populeze ferma doar cu cele de carne. Tatăl său, cel care a fondat ferma acum 15 ani, i-a cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.  

Peste 40% din efectivele de animale au fost deja sacrificate în judeţul Satu Mare. Iar cifrele sunt în creştere având în vedere că suprafaţa totală afectată de secetă a depăşit  900 de mii de hectare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Fermierii au ajuns cu cuțitul la os: își duc vacile la abatoare, pentru că nu le mai pot hrăni. Seceta a pârjolit culturile