Antena Meniu Search
x

Video "Nu merge, dacă nu dă Dumnezeu ploaie". Vara "fără sfârşit" din România, catastrofă pentru agricultură. Ce temperaturi ne aşteaptă la început de noiembrie

Este vară fără sfârşit în România. Dacă mulţi se bucură de toamna neobişnuit de caldă, pentru culturi este o catastrofă. Nu răsare nimic din ce s-a semănat, iar ce a apucat să crească se ofileşte văzând cu ochii. Luni au fost 28 de grade în sudul Olteniei, deşi temperaturile nu ar fi trebuit să depăşească 15 grade Celsius. 

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 22:04

Vezi și

31 octombrie. Gorjul se usucă la 30 de grade. Nea Costică are în grijă trei hectare de pământ şi se uită cu jale că nu are ce recolta de pe ele. "Nu merge, dacă nu dă Dumnezeu ploaie, n-avem ce. Grâul acum abia răsare, e secetă, e uscat. Am arat greu de tot, de am pus nişte grâu", spune Costel, agricultor.

Seceta ameninţă culturile agricole

Nimic nu mai pare să ajute pământul uscat ca o iască în unul dintre cei mai secetoşi ani din istorie. "Cea mai afectată este jumătatea de est a României, iar în sudul Moldovei, în Bărăgan şi Dobrogea sunt zone extinse cu secetă extremă. Oficial, suprafață totală afectată de secetă este în prezent de peste 900.000 de hectare", explică Simona Capşună, meteorolog Observator.

Şi dacă am fi avut un sistem de irigaţii performant, ar fi fost tot degeaba. Debitele râurilor sunt extrem de scăzute. Şi Dunărea e la jumătate din debitul normal la intrarea în ţară. Iar viitorul e la fel de speranţă. "Aşteptăm miercuri, pe ici, pe colo, nişte ploi, iar o probabilitate mai mare de precipitaţii - spre sfârşitul săptămânii", spune Diana Giurgiu, meteorolog ANM, 

Pe acelaşi subiect

Luna octombrie a început cu 33 de grade în sud-estul ţării şi s-a încheiat cu 28 de grade în sudul Olteniei. Mai ceva ca în iunie. Cel mai cald a fost în Drobeta Turnu Severin şi Calafat. Iar la Galaţi, variaţiile de temperatură pe parcursul zilei au fost mari. "Când pleci de acasă dimineaţa, la 6 şi jumătate, e nevoie de palton. Sunt sub 10 grade, destul de frig. Iar acum, la orele prânzului, devine inutil pentru că temperatura ajunge şi la 20 de grade", arată Adrian Obreja, reporter Observator.

Meteo. Cum va fi vremea în ţară

Şi în Bucureşti temperaturile generoase au scos oamenii la plimbare. "E minunat, dar este o anomalie", crede un trecător. Anomalia va continua, iar în primele zile de noiembrie, meteorologii anunţă până la 28 de grade Celsius în sudul ţării. Spre sfârşitul lunii, valorile revin la normal, şi vom avea în jur de 10 grade Celsius în aproape toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » "Nu merge, dacă nu dă Dumnezeu ploaie". Vara "fără sfârşit" din România, catastrofă pentru agricultură. Ce temperaturi ne aşteaptă la început de noiembrie