Antena Meniu Search
x

Scutirea de impozit în 2023. Cine beneficiază şi care sunt impozitele prevăzute în lege

Pe lângă creşterea sau modificarea anumitor taxe şi impozite, autorităţile au decis, pentru 2023, şi mărirea numărului de persoane care beneficiază de scutiri de impozite în noul an.

de Redactia Observator

la 17.01.2023, 11:23

Pensionarii beneficiază de anumite facilităţi fiscale
Pensionarii beneficiază de anumite facilităţi fiscale - Profimedia
  • IT-ştii din sectorul public beneficiază, din 2023, de aceleaşi facilităţi fiscale precum IT-ştii din sectorul privat.

Printre cei care beneficiază, în 2023, de scutire de impozit pe venit îi regăsim, în premieră, pe IT-ştii din sectorul public, aceştia urmând să beneficieze de aceleaşi facilităţi fiscale precum IT-ştii din mediul privat.

Vorbim aici despre IT-şti care deservesc instituţii precum Ministerul Finanţelor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei şi care sunt încadraţi cu funcţii precum administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Tot de la 1 ianuarie 2023 beneficiază de o scutire de impozit şi părinţii care au copii la şcoală, grădiniţă sau creşă. La prima vedere pare o decizie remarcabilă, părinţii primind o scutire din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creşă, grădiniţă sau şcoală. Însă, de fapt, asta se traduce într-o creştere a salariului net cu doar 10 lei pentru fiecare copil înscris la o unitate de învăţământ.

Scutirea de impozit pentru persoane cu handicap

Pe acelaşi subiect

Persoanele cu handicap beneficiază de mai multe facilităţi fiscale, măsura având ca scop încercarea de a uşura, pe cât posibil, viaţa acestora.

Printre altele, persoanele cu handicap pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat. De asemenea, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din

activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, salarii şi asimilate salariilor, pensii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, etc.

Nu în ultimul rând, persoanele care însoţesc sau sunt asistenţi personali ai persoanelor cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale.

În plus, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, pe terenul aferent clădirii de domiciliu, pe mijloacele de transport aflate în proprietate sau coproprietate, etc. 

Scutiri de la plata impozitului pe clădire şi terenul

Pe lângă persoanele cu handicap, mai sunt şi alte categorii de persoane care beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului pe teren.

Ne gândim aici în special la persoanele care au calitatea de revoluţionar, persoanele care au calitatea de militari participanți la acțiuni militare speciale din străinătate, persoanele care au calitatea de veterani de război, văduve de veterani de război, văduve necăsătorite ale veteranilor de război sau persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Scutirea de impozit în 2023. Cine beneficiază şi care sunt impozitele prevăzute în lege