Secretele investițiilor în aur. Atenţie! Depozitat la bancă, aurul se poate dovedi şi nerentabil
Tot aurul e cea mai bună investiţie, în caz de criză, spun specialiştii. Iar sute de români cu bani ştiu asta şi investesc chiar în lingouri.
Tot aurul e cea mai bună investiţie, în caz de criză, spun specialiştii. Iar sute de români cu bani ştiu asta şi investesc chiar în lingouri. Atenţie, însă! Depozitat la bancă, aurul se poate dovedi şi nerentabil.
Victor Bungeţeanu are de 12 ani un atelier de topit metale preţioase. După criza din 2010, mulţi românii i-au trecut pragul. Voiau să investească. Astăzi, însă, spune el, puţini se mai gândesc la economii: "E o afacere destul de grea! 70 la sută dintre clienţi, prima întrebare pe care ne-o pun este cât costă gramul! Noi trebuie să le explicăm că nu vindem aur, vindem bijuterii de aur! Şi e o poveste destul de complicată!"
Complicată e şi investiţia în metalul preţios. Astăzi, gramul de aur era cotat de BNR la 161 de lei. Pentru tranzacţii, preţul de cumpărare este de 175 de lei gramul, în timp ce tariful de răscumpărare este de 149 de lei, aşadar cu 26 de lei mai puţin.
La nivel naţional, sunt doar câteva sute de români care cumpără lingouri de aur. Iar un sfert dintre cumpărători sunt manageri de companii.
În prezent, doar două bănci mai vând şi depozitează aur în piaţă, în timp ce BNR nu mai cumpără aur de la populaţie din anul 2000. Metalul preţios poate fi vândut doar băncii de unde este cumpărat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰