Antena Meniu Search
x

Șefa FMI, semnal de alarmă pentru UE. Economia blocului comunitar se confruntă cu probleme structurale pe care trebuie să le depășească

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat Uniunea Europeană (UE) în privinţa consecinţelor eşecului rezolvării problemelor economice structurale, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 08:46

- Shutterstock

"Nu ne putem permite să fim inactivi pentru cel mai sever scenariu nu s-a materializat", a declarat şeful FMI, referindu-se la evitarea crizei energetice în blocul comunitar."Fără rezolvarea provocărilor pe termen lung - demografia, productivitatea, incluziunea - nu vom reuşi să majorăm veniturile şi să creăm oportunităţile pe care ni le doream", a avertizat Georgieva, într-un mesaj video la un eveniment al Comisiei Europene.

Pentru majorarea productivităţii, guvernele din UE trebuie "să creeze un mediu favorabil" prin reducerea birocraţiei, o educaţie mai bună şi majorarea sumelor alocate cercetării. Companiile UE care se dezvoltă semnificativ trebuie si aibă un acces mai bun la capital, consideră oficialul FMI. De asemenea, Georgieva a avertizat asupra "riscului în creştere ca lumea să se dividă în blocuri economice rivale" şi a cerut întărirea cooperării multilaterale.

"Cercetările noastre arată că pe termen lung fragmentarea comerţului ar putea costa până la 7% din PIB-ul global, echivalentul PIB-ului anual combinat al Germaniei şi Japoniei", a avertizat şeful FMI, estimând un avans al economiei UE de 0,7% în 2023, faţă de un nivel de 3,7% în 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Șefa FMI, semnal de alarmă pentru UE. Economia blocului comunitar se confruntă cu probleme structurale pe care trebuie să le depășească