Antena Meniu Search
x

Sfârșitul lui "Made in UE" . Cei doi factori care ar putea duce la sfârșitul industriei europene - Politico

Una din principalele victime ale războiului din Ucraina și a celorlalte crize cu care lumea se confruntă momentan pare a fi industria europeană. Costurile mult mai mari cu energia au forțat mult firme să-și închidă temporar sau definitiv activitatea. În plus, pachetul de ajutor pe care Biden îl oferă sectorului verde din SUA a reprezentat o nouă lovitură pentru sectorul industrial european, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 16.01.2023, 21:19

Fabrică
Industria europeană se confruntă cu o criză existențială". Scumpirea energiei și protecționismul SUA ar putea duce la sfârșitul industriei din UE - Profimedia

Criza energetică este deosebit de acută pentru producția de sticlă, substanțe chimice, metale, îngrășămintele chimice, hârtie, ceramică sau ciment, care necesită cea mai mare cantitate de energie. Alături de problemele macroeconomice ale acestei situații au de suferit în mod direct și 8 milioane de oameni care lucrează în acest sector. Dar, confruntându-se cu o concurență economică tot mai mare atât din partea Chinei, cât și din partea Statelor Unite din ce în ce mai protecționiste, liderii europeni avertizează în mod deschis asuprae care afectează întreaga producție de pe continent.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă a subliniat că eforturile de stimulare a competitivității globale a Europei sunt "o prioritate de vârf". Asta mai ales dacă luăm în calcul consecințele sociale și politice ale unei dezindustrializări a Europei.

"Prețurile ridicate ale energiei în Europa vor continua să îi afecteze pe concetățenii noștri, dar și întregi lanțuri industriale de aprovizionare și (n.r. întreprinderile mici și mijlocii)”, a declarat Breton.

Problemele cauzate de energia prea scumpă și protecționismul SUA sunt dublate și de încercările acestora, la care se mai adaugă și China, de a atrage investițiile care vizau Europa către ele.

Pe acelaşi subiect

Noi probleme pentru Europa

Pe lângă producția industrială clasică, chiar și perspectiva unei economii verzi pare a avea de suferit în această perioadă și asta deoarece subvențiile oferite de Biden sectorului verde reprezintă o concurență greu de depășit pentru europeni. În plus, există de asemenea, posibilitatea ca tot din această cauză, investițiile din Europa să fie redirecționate către SUA.

Pierderea capacității de producție înseamnă pierderea locurilor de muncă, iar acest lucru, a declarat Luc Triangle, secretar general al Sindicatului European IndustriALL, care reprezintă lucrătorii din industria prelucrătoare, are "consecințe politice".

"Nu exagerăm când spunem că industria europeană, începând cu industriile mari consumatoare de energie, se confruntă cu o criză existențială", a spus Triangle. Aceeași amenințare "existențială" se aplică celor 8 milioane de lucrători din sectorul energetic intensiv, a avertizat IndustriALL.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Sfârșitul lui "Made in UE" . Cei doi factori care ar putea duce la sfârșitul industriei europene - Politico