Antena Meniu Search
x

Video Sondaj exclusiv Income Magazine: Pentru aproape jumătate din populaţia ţării, banii nu ajung de la o lună la alta. Românii se aşteaptă la scumpiri şi mai mari

Cercetările de piaţă confirmă negru pe alb ceea ce milioane de români simt zilnic: că nu ne mai ajung banii de la o lună la alta. Peste 40% dintre români sunt în această situaţie, arată datele unui sondaj realizat în exclusivitate pentru Revista Income Magazine.

de Redactia Observator

la 22.03.2023, 19:33

Vezi și

Oamenii rămân fără bani mai mult de o săptămână până la următorul salariu sau următoarea pensie. Subiectul a fost dezbătut la Observator 12, alături de Ioana Erdei, coordonatorul revistei de business Income Magazine.  

Ioana Erdei: "Educaţia îşi spune un cuvânt foarte puternic în veniturile românilor"

"Cei mai vulnerabili sunt cei cu opt clase, cei cu liceu, iar 70% dintre românii care au facultate au spus că le ajung banii de la o lună la alta. Vreau să punctez cât de importantă este şcoala şi nivelul de educaţie şi în nivelul de trai." 

"Pentru mine, cele mai îngrijorătoare cifre din aceste statistici sunt cele referitoare la speranţele pentru viitor. Respectiv că 91% dintre români se aşteaptă la viitoare scumpiri, asta în condiţiile în care ne uităm la ce spune Banca Naţională şi anume că ne calmăm din a doua jumătate a anului pe scumpiri. Totuşi, românii, în comportamentul de consum vor fi în continuare cumpătaţi, ceea ce afectează economia."

Cum ne drămuim veniturile?

"Cred că este un mix aici de politici publice pe care le vedem la nivel de Guvern, dar şi la nivelul Băncii Naţionale, pentru că ei trebuie să aibă grijă să sterilizeze într-un fel inflaţia sau să o controleze. De altfel, vedem asta în politicile pe care în ultima perioada Banca Naţională le-a avut, în condiţiile în care nu a mai crescut dobânda cheie, asta înseamnă că nu mai creşte nici costul ratelor. Însă vorbim şi despre educaţie financiară, care este foarte importantă. Le recomand oamenilor să citească foarte mult, să se uite pe internet, să citească revista noastră. Este foarte important să înţelegem că veniturile pot să crească, căutând alte locuri de muncă, sau să nu crească, dar să fie drămuite cu educaţie." 

Lista cu veniturile şi cheltuielile, primul pas pentru un buget disciplinat 

"Începi cu o listă a lucrurilor pe care ţi le doreşti, priorităţile şi după veniturile. Şi în momentul în care coroborezi veniturile cu priorităţile, dacă nu îţi rămân bani, de multe ori trebuie să tai şi din lista de priorităţi. De foarte multe ori punem pe lista de priorităţi lucruri care, de fapt, nu sunt priorităţi, sunt mofturi sau vicii. Cred că e foarte important să ajungem real să vedem pe hârtie de ce avem nevoie, ce ne dorim şi ce ne permitem. Şi în momentul respectiv putem cu adevărat să avem o disciplină în buget. Să ştii în fiecare lună câţi bani ai, care îţi sunt cheltuielile fixe şi câţi bani îţi rămân şi să ştii să îi împarţi pe dorinţe şi priorităţi."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Sondaj exclusiv Income Magazine: Pentru aproape jumătate din populaţia ţării, banii nu ajung de la o lună la alta. Românii se aşteaptă la scumpiri şi mai mari