Antena Meniu Search
x

Românii vor să își spele singuri mașinile. Spălătoriile de tip self service, afacere profitabilă în pandemie

Sunt şi afaceri care înfloresc în pandemie. Spălătoriile de tip self service, până de curând o nişă în România, se transformă într-un business profitabil. Teama de îmbolnăvire i-a făcut pe proprietarii de maşini să se îndrepte spre acest tip de spălătorii, unde îşi pot curăţa singuri maşina. Pentru antreprenori costurile sunt mai mici. Nu mai au nevoie de angajaţi, aşa că investesc doar în aparatură.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 30.08.2020, 23:17

Vezi și
  • Investiţia pentru o spălătorie de tip self-service pleacă de la 20.000 de euro per pistă de spălare
  • Spălătorille funcţionează pe bază de jetoane, pe care clienţii le iau dintr-un aparat

Eduard obişnuieşte să-şi spele maşina o dată pe săptămână. Dacă acum câteva luni era client fidel al spălătoriilor auto clasice, acum a găsit o alternativă mai ieftină şi mai sigură, spune el.

La spălătoriile de tip self-service, îşi curăţă singur maşina, fără să mai interacţioneze cu angajaţii.

Spălătorille funcţionează pe bază de jetoane, pe care clienţii le iau dintr-un aparat.

Un singur jeton costă 2,5 lei şi acoperă un timp de spălare cuprins între 2 şi 5 minute.

Eduard: Ca să fac și interior și exterior eu, personal, insist mai mult și folosesc minim 4, dacă e mai murdară mașina 6. Cu patru fise, zece lei, cureți mașina, o faci destul de bine.

Andrei Stanciu: Sunt costurile mai scăzute și curățenie fac după bunul meu plac.

Răzvan: E mai ok și singur. O faci singur știi exact ce să faci, cum să cureți.

Cu o tradiţie de două decenii în ţările vestice, spălătoriile auto de tip self service se transformă într-o afacere de succes şi-n România.

Bogdan şi-a deschis o astfel de spălătorie chiar la începutul pandemiei. A investit aproape 200.000 de euro în ea, iar acum în jur de 400 de clienţi îi trec pragul zilnic.

Bogdan Turcu, proprietar spălătorie: Prețul este de 2 lei 50 un jeton. Jetonul durează 2 minute la spălare și 5 la aspirator, iar ca și opțiuni avem 6 programe de spălare.

Andra Mitu, reporter Observator: Cam care sunt costurile lunare pentru o astfel de spălătorie? 

Bogdan Turcu, proprietar spălătorie: Procentual undeva la 45% din încasări. 

Adrian Negrescu, analist de business: Au de câştigat atât companiile care vin cu astfel de servicii, cât şi clienţii. Companiile pentru că îşi reduc la zero cheltuielile salariale.

Nu-i de mirare că cererea a explodat în ultima vreme.

Petrișor Iancu, administrator firmă producătoare spălătorii auto: Avem undeva la peste 200 de locații deja construite, 630 piste montate și cu tot cu structură metalică, undeva la 50 de locații. Noi facem undeva în jur de 3 milioane de euro plus. Anul ăsta o să fim pe plus.

Claudiu Vrînceanu, consultant economic: Există multe finanțări din fonduri guvernamentale și fonduri europene pentru acest model de business, astfel încât actualii și viitorii antreprenori se pot finanța mai ușor dacă îți deschid o spălătorie auto clasică sau una de tip self service/

Investiţia pentru o spălătorie de tip self-service pleacă de la 20.000 de euro per pistă de spălare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Românii vor să își spele singuri mașinile. Spălătoriile de tip self service, afacere profitabilă în pandemie