Meniu
Search
x

Ordonanță pentru amânarea ratelor, specialiștii recomandă plata lunar

Nouă luni. Atât îşi pot amâna românii ratele la bănci, conform unei ordonanţe de urgenţă ce va fi aprobată mâine în şedinţă de Guvern. Tot mâine vom afla şi condiţiile în care putem face cerere de păsuire. Specialiştii, însă, ne sfătuiesc să plătim în continuare ratele dacă ne permitem.

De Redactia Observator la 25.03.2020, 21:23
Vezi și

Nouă luni. Atât îşi pot amâna românii ratele la bănci, conform unei ordonanţe de urgenţă ce va fi aprobată mâine în şedinţă de Guvern. Tot mâine vom afla şi condiţiile în care putem face cerere de păsuire. Specialiştii, însă, ne sfătuiesc să plătim în continuare ratele dacă ne permitem. Mai ales că, prin scăderea dobânzii-cheie şi a indicelui Robor, ratele vor scădea.

KLAUS IOHANNIS, presedintele României - La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an.

Ordonanţa de urgenţă care permite amânarea ratelor este gata. Guvernul va decide mâine dacă o adoptă sau nu.

FLORIN CÎŢU, ministrul Finanţelor - Discuţia este cu băncile să nu existe o povară imediat după să li se ceară cetăţenilor, companiilor să vină cu plata ratelor. Nu. Să fie reeşalonat pe o perioadă mai lungă, ca aceasă povară să fie împărţită pe termen lung.

Amânarea ratelor se va face la cerere, de la distanţă, prin telefon sau online, şi, cel mai probabil, durata contractuală a creditului va fi extinsă.

Florin Cîţu mai spune că Banca Naţională şi sistemul bancar au fost de acord cu propunerea. Aseară, premierul nu părea încântat de acest scenariu pe termen atât de lung.

IRINA CHIŢU, analist financiar - Întrebarea e se îngheaţă creditele la cerere şi se prelungeste contractul de credit în aceleaşi condiţii? Ministerul Finanţelor a spus că dobânzile nu se vor cumula şi creditul va fi reeşalonat, dar asta înseamnă rate mai mari apoi. Cei care pot să îşi plătească în continuare ratele şi nu le sunt afectate veniturile mai bine să îşi plătească ratele în această perioadă pentru a scăpa mai repede de credit, nu pentru a-l decala cu 9 luni şi a plăti mai mult după.

Până la adoptarea ordonanţei, românii care sunt în imposibilitate de plată nu mai ajung pe lista rău-platnicilor.

Decizia a fost luată ieri de BNR care recunoaşte că astfel de situaţii dificile pot apărea din cauza crizei generate de noul coronavirus.

Tot după o măsură anunţată de Banca Naţională, ratele ar urma oricum să scadă. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei, a scăzut miercuri la 2,60%, nivel la care era în urmă cu doi ani.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Ordonanță pentru amânarea ratelor, specialiștii recomandă plata lunar

Breaking News

Război Rusia - Ucraina. Ucrainenii au spart liniile ruseşti pe Frontul de Sud, au avansat cu 40 de km. Pe...

Război Rusia - Ucraina. Ucrainenii au spart liniile ruseşti pe Frontul de Sud, au avansat cu 40 de km. Pe Frontul de Est, atacă ruşii retraşi la Kreminna