Video

Sporuri de stres, suprasolicitare neuropsihică sau de tunel, pentru angajații de la stat. Doar spor la treabă, pentru cei din privat

De Alexandra Marin.
Publicat: 12.02.2021, 20:25.
Actualizat: 12.02.2021, 20:30

România e ţara salariilor mici şi a sporurilor mari. În timp ce angajaţii din mediul privat au doar spor la treabă, unii dintre cei care lucrează la stat reuşesc să îşi dubleze sau chiar să îşi tripleze salariul prin sporuri.

Sunt cel puţin 50 de sporuri agăţate de salariile bugetarilor. Sporuri care în unele cazuri dublează sau triplează veniturile pentru multe din posturile călduţe din sistemul de stat. De la spor de stres sau suprasolicitare neuropsihică şi până la spor pentru păstrarea confidenţialităţii sau de consemn la domiciliu. Când au dat de ele, dar şi de fundul sacului, guvernanţii vor să le taie.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: Unele pot să sune ridicol şi dacă sunt şi inutile, atunci vor fi eliminate. Să vedem dacă sunt juste, să vedem dacă pot fi eliminate, dacă pot fi plafonate sau acordate în sumă fixă.

Citește și:

De la dorinţă până la putinţă e cale lungă. Până atunci, cei 700 de angajaţi ai Senatului, spre exemplu, au spor de... antenă. Ca ei sunt câteva mii prin Casa Poporului, iar beneficii similare întâlnim în tot sistemul de stat. La Societatea de Transport Bucureşti un şofer poate câştiga de trei ori salariul promis la angajare.

Andrei Creci, fostul director STB: Un şofer, dacă îi dădeai toate sporurile, aproape îşi tripla salariu. Salariul lui putea să fie 3.000 de lei şi să ajungă la 9.000 de lei. Pentru că era chemat din ziua sa liberă, era chemat sâmbătă sau duminică. Dacă erau consecutive chemările se ajungea la un spor de 200%.

Sporuri mari și la Metrorex sau în Poliție

La fel şi în subteran, la metrou. Toţi angajaţii iau spor de tunel, fie că stau la birou, la o casierie dintr-o staţie sau într-un atelier de reparaţie. Aşa s-a ajuns ca un şef de serviciu să câştige mai mult decât directorii, adica peste 12.000 de lei. De altfel, 80% dintre angajaţii metroului iau în mână peste 5.000 de lei. Chiar şi aşa, sindicaliştii de la metrou tot nemulţumiţi sunt şi pichetează de câteva zile ministerul.

Nici la Poliţie nu e pâinea rea. Poliţiştii sunt compensaţi pentru orele suplimentare. Suficient cât să-şi crească considerabil pensiile. Şoferul unui fost inspector general al Poliţiei Române are acum o pensie de peste 8.000 de lei. Şi a fost doar şofer. Colegii lui de la Administraţia Penitenciarelor la fel, primesc sporuri, numai că ei îşi petrec jumătate din viaţă în penitenciare.

Sorin Dumitraşcu, președintele sindicatelor din penitenciare: Să crească cu 50-60%, da. Dar să se dubleze, să se tripleze, nu. Vă daţi seama că nouă ne-ar conveni să avem o bază mare şi puţine sporuri. O bază mare înseamnă o pensie mare.

10% din banii de salarii se duc pe sporuri

Ideea tăierii sporurilor a apărut după ce actualul Guvern şi-a numărat banii pentru 2021. A ieşit pe minus.

Adrian Benţa, consultant fiscal: România este singura ţară din Europa unde salariile din mediul privat sunt, în medie, mai mici decât în sistemul public. Aceste sporuri nu se regăsesc ca o recomensă pentru o activitate deosebită, ci sunt o formă de creştere a salariului.

În prezent, din totalul cheltuielilor cu salarii pe care le are statul român, mai bine de 10 procente se duc exact pe aceste sporuri. Aici nu sunt luate în calcul voucherele de vacanţă sau alte beneficii.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • pe 16.02.2021 la 15:15
Florin Cîțu, detalii despre cum va fi modificată legea salarizării: "Trebuie să reflecte legătura directă între performanță și venit"
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • pe 18.02.2020 la 22:12
Magistraţii au de recuperat sporuri de 390 de milioane de euro, de la Ministerul Justiţiei

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • pe 24.02 la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Dorian Popa, sfâșiat de durere după moartea polițistului motociclist, în accidentul din fața Palatului Parlamentului: „Ești cu mine aici” / VIDEO
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o cu un avion privat în Spania, pentru tratament! Cât l-a costat
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 27 februarie 2021. Berbecii sunt gata pentru un nou început. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată acum mama lui Mihai Mitoșeru, după o intervenție chirurgicală. Camelia Mitoșeru a ajuns acasă și este de nerecunoscut
A1.RO
Cum arată Alina Laufer la o săptămână după ce a născut prematur. Soția lui Ilan Laufer încă se află la spital
A1.RO

TV

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''
TV • la 10:28
Foto

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...