Antena Meniu Search
x

Video Sticlele de vin, doar cu cod QR la raft din 8 decembrie. Ce se întâmplă cu vinurile care nu respectă noile directive europene

De vineri, toate sticlele de vin trebuie să aibă un cod QR. Producătorii sunt obligaţi de Uniunea Europeană să treacă pe etichetă mai multe informații despre produs. Pe lângă lista de ingrediente și valoarea nutrițională, vom putea afla prin ce tratamente a trecut băutura și ce aditivi au fost folosiți. 

de Redactia Observator

la 06.12.2023, 22:17

Vezi și

Această cramă din Medgidia, care produce anual circa un milion de sticle de vin, este obligată, la fel ca toţi producătorii din UE, să modifice etichetele. Un cod QR trebuie să fie afişat pe fiecare produs. 

Ivona Dobre, director general cramă: "Se va putea scana codul QR care prezintă lista cu toate ingredientele pe care produsul le conţine."

Consumatorul va fi trimis pe site-ul producătorului. Iar acolo acesta trebuie să regăsească toţi aditivii, precum sulfiţii, albuşul de ou, compuşii chimici, nivelul de zahăr, tratamentul folosit în menţinerea vinului - în total, sute de subtanţe. 

Cezar Ioan, somelier: "Struguri, alcool, se poate să existe reziduuri de mentolită care este un agent de clarificare, nu este niciun fel de problemă. O sumă de acizi care sunt naturali. Sigur, există şi posibilitatea să fie făcute nişte corecţii de aciditate."

Pe acelaşi subiect

Oana Dumitrache, medic nutriţionist: "Pot da tulburări digestive grave, pot afecta anumite organe principale care sunt folosite în digestie."

"Cel mai indicat ar fi vinul de ţară. Dacă UE consideră că aşa e în regulă, înseamnă că aşa e bine. Ar fi indicat."

Ce se întâmplă cu sticlele care nu au noua etichetă?

Vinurile deja produse și etichetate fără codul QR vor putea fi vândute până ce se epuizează stocurile. 

Ivona Dobre, director general cramă: "Există şi un dezavantaj în ceea ce priveste un timp destul de scurt in implementarea acestor norme şi bineînţeles cantităţile pe care le avem pe stoc şi demersurile pe care urrmează să le facem."

Piaţa locală a acestei băuturi alcoolice valorează circa 2 miliarde de lei. Anual, România produce 4,5 milioane de hectolitri de vin. Suntem pe locul 12 în lume în topul celor mai mari producători, într-un clasament condus de Italia, Franţa şi Spania. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Sticlele de vin, doar cu cod QR la raft din 8 decembrie. Ce se întâmplă cu vinurile care nu respectă noile directive europene