Video Numărul românilor care cumpără vin la cutie, în creștere după ce marii producători și-au schimbat strategia. Cât costă față de cel în sticle
Prejudecata că vinul la cutie este mai prost decât cel la sticlă este demontată de experţi. În ultimii ani, producătorii au început să ambaleze şi vin de calitate superioară la bag-in-box, iar preţul este unul mult mai bun. Aşa că tot mai mulţi români aleg vin îmbuteliat astfel. Și restaurantele le oferă clienţilor vinul casei.
O familie de români consumă în medie, trei litri de vin pe lună. Asta înseamnă 4 sticle sau, mai nou, o cutie.
Alin Stan, reporter Observator: "Interesul românilor pentru vinul bag in box crește de la an la an. Vorbim despre un procent de aproximativ 10%. Prețul este unul accesibil, iar calitatea se apropie de cel al vinului îmbuteliat la sticlă."
Şi nu o spunem noi, ci experţii. "Diferența pe care o percep în momentul de față cu aceste două vinuri. În cazul vinului la sticlă, postgustul este ușor mai lung față de vinul pe care îl găsim în bag in box. Găsim armonie atunci când vine vorba de arome, miros, gust, în schimb, vinul la sticlă este mai intens", explică Marinela Ardelean, somelier.
În schimb, ambalajul de plastic şi carton este un atu pentru vinul bag-in-box.
- Vinul bun are gust de tradiție. Cum au reușit doi maramureșeni să transforme un obicei strămoșesc într-o...
- "Într-un cuvânt, minunat". Turiştii care merg pe Drumul Vinului sărbătoresc culesul viilor cu muzică şi...
- "O fi mai bun, dar şi preţul creşte". Canicula şi seceta scumpesc vinul românesc: Va fi mai puţin, dar de...
Marinela Ardelean, expert în vin: "Se păstrează mai bine decât cel din sticlă. De ce? Pentru că vinul la sticlă se recomandă a fi păstrat nu mai mult de 3-5 zile în frigider."
Care este diferența de preț între vinul la sticlă și cel la cutie
Diferenţa semnificativă este la preţ. La acelaşi sortiment de vin, 4 sticle costă 68 de lei, o cutie de 3 litri - 35 de lei. Aproape de două ori mai puţin pentru aceeaşi cantitate.
"Este mai convenabil din punct de vedere financiar."
"Nu vreau la cutie."
"De ce nu?"
"Mă respect."
"Nu prea îmi place. Este o diferență de păstrare."
Însă cutiile de vin cuceresc, încet-încet, şi restaurantele.
Andrei Cristache, patron restaurant: "Ne-am chinuit puțin să descoperim care este un vin bun, să fie ambalat bag in box și să fie și calitativ. Faptul că am ales un ambalaj bag in box mai mare este datorită costului mai mic decât o sticlă."
Moda îmbutelierii în cutii de 2 până la 10 litri a fost adoptată de toţi marii producători de vin din România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰