Antena Meniu Search
x

Video STUDIU: Românii muncesc mult, dar pe bani puţini. Ţările în care se găsesc cele mai bine plătite joburi

Un studiu recent arată că România este printre ţările în care se munceşte cel mai mult... pentru cei mai puţini bani. Pe de altă parte, şi productivitatea muncii în ţara noastră este cu mult sub media europeană.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 14:02

Vezi și

România este pe primul loc în topul ţărilor în care se munceşte mult şi fără rost de bani. Lângă noi, sunt vecinii bulgari, iar imediat după, Grecia. Sunt ţări a căror producţie este rămasă în urmă, tocmai din cauza acestei diferenţe majore între volumul de muncă propriu-zisa, calitatea ei şi, desigur, banii primiţi la final de lună. În Grecia, spre exemplu, motivul constă în faptul că ocuparea forţei de muncă se realizează în sectoare sezoniere, care au o productivitate scăzută, un număr mare de ore de lucru şi salarii mici. 

La polul opus, locurile de muncă de cea mai bună calitate se găsesc în țări cu structuri industriale dezvoltate, precum Germania, Luxemburg și țările scandinave. 

Şi revenim la productivitate, unde sunt diferenţe uriaşe între România şi Germania, spre exemplu, ţări aflate la poluri opuse în studiul pe care l-am prezentat. În ţara noastră, productivitatea muncii este cu o treime sub media europeană, în timp ce în Germania, este cu aproape un sfert peste. Dar şi diferenţa de salarii este de aproape unu la cinci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri economice » STUDIU: Românii muncesc mult, dar pe bani puţini. Ţările în care se găsesc cele mai bine plătite joburi