Video "Suntem nevoiți să mărim". Restaurantele se așteaptă să piardă 30% din clienți
Scumpirile de mâine lovesc şi în industria restaurantelor, iar cel mai mai mult în afacerile mici, de familie. Sunt patroni de localuri care estimează majorări de preţuri de până la 12%, iar asta va duce, spun ei, la o scădere a numărului de clienţi chiar şi cu 30%.
În bucătăria unui local de cartier din Berceni se fac ultimele pregătiri până la sosirea clienţilor. Alex este bucătar, lucrează de 20 de ani în Horeca. Pe ultimii doi şi i-a petrecut în acest loc. Se teme, însă, de ce urmează. Creşterea TVA-ului cu două procente, facturile mai scumpe pentru energie, accizele mai mari pentru băuturi şi carburanţi - vor duce la scumpiri. Iar clienții ar putea intra mai rar în restaurant.
"Şi clienţii ne întreabă dacă vom mări preţurile de la 1 august şi e o decizie foarte grea. Suntem nevoiţi să mărim. Ne-am fi pierdut clienţii probabil dacă am fi ţinut pasul cu schimbările de preţuri de la furnizori ar fi trebuit să schimbăm de cel puţin patru ori în meniu", a explicat Alexandru, bucătar.
Creșterea TVA ar putea duce la concedieri în HoReCa
Creştere TVA-ului de la 9% la 11% ar putea duce la concedieri în industrie, spun specialiştii.
"O să fie un impact negativ, clar. Undeva se vor reduce cu cel puţin 30% (nr. clienţilor). Foarte multă lume nu va mai veni, chiar dacă sunt clienţii casei - nu vor mai veni", mai spune chef Alexandru.
"O să fie o scădere a consumului pe nota de plată. N-o să-şi mai ia atâta mâncare încât să lase în farfurie", a precizat George Butunoiu, specialist în Resurse Umane.
Românii ies tot mai rar la restaurant, potrivit datelor
Deja românii ies tot mai rar să ia masa în oraş, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În primele patru luni ale anului afacerile au scăzut cu peste 8%, pe fondul incertitudinii financiare.
"Noi ne apropiem de modelul occidental. Multă lume iese la restaurant ca să mănânce, nu pentru distracţie", a mai declarat George Butunoiu.
O să crească consumul în magazine. Restaurantele or să rămână doar pentru weekend, o ieşire, o aniversare. Cine poate să-şi aducă mâncarea de acasă la prânz, restaurantele de prânz or să fie foarte afectate, spune şi Sorin Barbu, antreprenor HoReCa.
Sorin Barbu deţine un lanţ de pescării, o băcănie şi două restaurante. Cel în care suntem azi are specific spaniol. Va fi mai puţin afectat faţă de micii antreprenori, spune el, căci poate gestiona cheltuielile suplimentare. Într-o primă etapă, dar vor urma şi scumpiri.
"Un 5%, maxim. Posibil de la jumătatea lunii septembrie. Vedem exact cât de mult a scăzut consumul şi cât de mult au crescut preţurile", a menţionat Sorin.
România se afla, până azi, printre ţările cu cele mai mici cote TVA din Europa în acest sector, alături de Bulgaria şi Olanda - care au TVA de 9%. La polul opus sunt Germania, Ungaria şi Danemarca, unde cota ajunge la 25%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰