Antena Meniu Search
x

Video Surpriză pentru români înainte să înceapă iarna. Factura la gaze primită de oameni: cât au de plătit

Veşti bune pentru toţi. Facturile la gaze sunt mai mici decât cele de anul trecut de pe vremea asta şi aşa ar putea rămâne toată iarna. Pe de o parte pentru că preţul gazelor a scăzut, pe de altă parte pentru că temperaturile de afară au dus la un consum mai mic. Marii furnizori facturează acum la un cost sub plafonul impus de lege

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 27.11.2023, 19:44

Vezi și

Au venit primele facturi la gaze din această iarnă iar suprizele sunt plăcute, facturile sunt mai mici decât iarna trecută. "S-a emis o factură. 190 de lei", spune un român. Factura unui alt român pe noiembrie e de "100 de lei".

Facturi la gaze mai mici. Cât plătesc românii pentru un apartament de 2 camere

Liderul pieţei oferă un tarif de 27 de bani pe kWh, iar compania cu a doua cea mai mare cotă de piaţă are un preţ de 29 de bani pe kWh. Sub plafonul stabilit de stat de 0,31 de bani pe kWh. Ceea ce înseamă facturi mai mici cu câteva zeci de lei.

"La un apartament cu două camere, consumul mediu într-o lună de iarnă e de aproximativ 1.300 de kWh. Aşa că dacă e să facem un calcul, la un preţ de 31 de bani pe kWh, ne iese o factură de peste 400 de lei. În schimb, dacă preţul scade până la 27 de bani pe kWh, atunci factura ne va costa 350 de lei", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

De ce au scăzut preţurile

Care sunt explicaţiile scăderilor de preţuri? În primul rând, producătorii vând cu preţ plafonat gazele către furnizori. "Dacă furnizorii de gaze au o achiziţie în jurul acelei valori, de 150 de lei pe MWH, cu toate taxele şi tarifele, vom vedea un preţ total mai mic decât cel stabilit prin lege",  explică Adi Vintilă, FEL România.

"Preţul cu care se facturează energia trebuie să fie cel mai mic preţ între plafon, preţul care rezultă din achiziţia de gaze plus celelalte tarife: tansport, distribuţie, înmagazinare. Şi preţul de contract", spune Ion Lungu, Asociaţia Furnizorilor de Energie.

ANRE, în control la furnizori

Cel mai probabil, şi alţi furnizori vor proceda la fel şi vor scădea preţul. Mai ales că ANRE face controale pentru a vedea dacă firmele respectă legea. "Ceea ce eu am solicitat conducerii ANRE este să fie necruţători", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Furnizorii de gaze nu au voie să vină cu oferte peste plafonul impus de lege. În 2021,înainte de criza energetică, ofertele erau în jur de 13 bani pe kWh. Apoi, la început de 2022, am ajuns la un preţ de 1,3 lei pe kWh. Acum am ajuns la oferte de 31 de bani pe kWh. 

"Indiferent de cum va evolua piaţa de gaze, consumatorii nu vor plăti niciodată un preţ mai mare de 31 de bani pe kWh", asigură Adi Vintilă, FEL România. Dacă la gaze am putea plăti mai puţin, nu la fel se întâmplă la energie electrică. Mai ales că, din 2024, tarifele de distribuţie cresc cu 6%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Surpriză pentru români înainte să înceapă iarna. Factura la gaze primită de oameni: cât au de plătit