Antena Meniu Search
x

Paharele și tacâmurile din plastic de unică folosință dispar în maximum 2 ani

În cel mult doi ani, plasticele vor dispărea din viaţa noastră. Tacâmurile şi paharele de unică folosinţă vor fi înlocuite cu unele din materiale biodegradabile, mai scumpe. Asta înseamnă că petrecerile, serbările şi mâncarea comandată ne vor costa mai mult. Sunt reguli de adoptat până în 2021.

de Redactia Observator

la 28.03.2019, 21:59

Vezi și

În cel mult doi ani, plasticele vor dispărea din viaţa noastră. Tacâmurile şi paharele de unică folosinţă vor fi înlocuite cu unele din materiale biodegradabile, mult mai scumpe. Asta înseamnă că petrecerile, serbările şi mâncarea comandată acasă ne vor costa mai mult. Sunt reguli europene pe care România e obligată să le adopte până în 2021.

Într-o fabrică din judeţul Ilfov se fac pungi biodegradabile. Afacerea a înflorit de un an, de când România trebuie să se alinieze normelor europene şi să renunţe la pungile din plastic. Acum, materia primă vine din agricultură.

Iar piaţa va exploda în următorii doi ani, pentru că după pungi trebuie să renunţăm şi la tacâmuri, farfurii şi paie de plastic. În locul lor vor apărea alte produse, biodegradabile.

Prietenoase cu mediul, se descompun în natură în câteva luni, iar în urma lor nu mai rămâne nimic. Singurul dezavantaj este însă preţul. Sunt de trei ori mai scumpe faţă de produsele din plastic.

România, obligată să recicleze 50% din deşeuri

Şi cei care îşi comandă mâncare la birou sau acasă vor simţi o schimbare. Vor plăti cu cel puţin 10 la sută mai mult.

"Punga de hârtie costă de 10 ori mai mult decât cea de plastic veche, iar bolul este de trei ori mai scump. Cei care şi-au făcut calculele corect nu o sa aibă probleme. Pentru ceilalţi va fi un cost suplimentar destul de mare", spune Dan Buzărnescu, bucătar la un lanţ de restaurante.

Dacă nu ne aliniem noilor norme până în 2021, riscăm amenzi de la Bruxelles.

România reciclează doar 13 la sută din deşeuri, faţă de 50 la sută cât este ţinta pe care trebuie să o atingem până anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Paharele și tacâmurile din plastic de unică folosință dispar în maximum 2 ani