Antena Meniu Search
x

Ţara care deţine preşedinţia UE felicită România pentru raportul de aderare la Schengen. Concluziile, publicate astăzi

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre prezintă, azi la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria. Raportul întocmit de membrii delegaţiei Comisiei Europene care a verificat punctul de trecere a frontierei de la Moraviţa şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, pentru a vedea dacă merităm să intrăm în Schengen, ar fi în favoarea ţării noastre. Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola l-a primit azi pe Nicolae Ciucă. Premierul face o vizită de două zile la Bruxelles. 

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 12:57

Ţara care deţine preşedinţia UE felicită România pentru raportul de aderare la Schengen. Concluziile, publicate astăzi
Şofer la graniţa României cu Bulgaria (imaginie ilustrativă) - Shutterstock

România și Bulgaria așteaptă azi rapoartele şi concluziile misiunii de evaluare a criteriilor pentru aderarea la Schengen. Documentele vor fi prezentate la Bruxelles, unde a ajuns şi Nicolae Ciucă, însoţit şi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru o vizită de două zile. Deși România și Bulgaria întrunesc condițiile referitoare la securitatea frontierelor, au fost arătate cu degetul eforturile insuficiente împotriva marilor corupți și a crimei organizate.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe susţine că a primit deja semnale din partea preşedinţiei cehe a UE că raportul de evaluare privind aderarea României la Schengen, care urmează să fie prezentat miercuri este unul pozitiv.

Vlad Gheorghe a declarat pentru news.ro, că reprezentantul permanent al Cehiei la UE Edita Hrda a transmis felicitări pentru rezultatele bune ale vizitei de evaluare în perspectiva aderării la Spaţiul Schengen. Având în vedere că miercuri vor fi prezentate concluziile misiunilor de evaluare din România şi Bulgaria, ambasadorul Cehiei la UE a transmis felicitări României pentru rezultatul obţinut, a precizat europarlamentarul USR.

Conform lui Vlad Gheorghe, diplomatul a precizat în mesajul transmis că admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen este una dintre priorităţile preşedinţiei cehe a UE şi că acţionează pentru facilitarea acestui proces. O decizie privind admiterea României în Schengen este aşteptată la Consiliul JAI programat în 8 decembrie.

Pe acelaşi subiect

Raportul misiunii de evaluare a României în vederea intrării în Spaţiul Schengen este "foarte pozitiv", au declarat marţi surse guvernamentele pentru Agerpres. Olanda, în schimb, susţine că misiunea nu a fost suficient de amplă, acesta fiind principalul motiv pentru care nu şi-a trimis experţii în ţara noastră. Oficialii de la Bucureşti au luat act şi i-au invitat pe reprezentanţii Ţărilor de Jos într-o misiune separată, cu mai multe puncte de verificare. 

Olandezii nu au răspuns invitaţiei, în consecinţă ministrul nostru de Interne intenţionează să meargă la Haga, însă data nu a fost - până acum - stabilită. Un aspect foarte interesant care trebuie clarificat este referirea la crima organizată care apare în rezoluţia adoptată de Parlamentul Olandei, prin care respinge aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Aceasta nu se referă la ţara noastră, ci la vecinii din sud. 

Asta nu înseamnă că nu ni s-a lipit această etichetă, pentru simplul motiv că suntem în acelaşi pachet de aderare cu bulgarii. Aderarea României va fi discutată la începutul lui decembrie. În acest moment, dintre ţările membre ale Uniunii Europene, nu fac parte din Spaţiul Schengen doar ţara noastră, Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Irlanda. În schimb, sunt prezente ţări care nu fac parte din blocul comunitar, cum ar fi Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ţara care deţine preşedinţia UE felicită România pentru raportul de aderare la Schengen. Concluziile, publicate astăzi