Antena Meniu Search
x

Țara din Europa în care tranzacțiile imobiliare au scăzut la jumătate în 2022. Experții anunță un minim al ultimilor 10 ani

Tranzacţiile cu locuinţe din Cehia au scăzut cu 50% anul trecut, la un minim din ultimii 10 ani, deoarece inflaţia în creştere, ratele mari ale dobânzilor şi războiul din Ucraina au speriat cumpărătorii, potrivit datelor publicate miercuri de Asociaţia Cehă a Băncilor (CBA) şi Dataligence, transmite Reuters. CEO-ul Dataligence, Milan Rocek, a declarat că cererea a culminat la sfârşitul anului 2021, oferta de apartamente fiind limitată, dar începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, a adus o schimbare bruscă, notează News.ro.

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 09:12

Țara din Europa în care tranzacțiile imobiliare au scăzut la jumătate în 2022. Experții anunță un minim al ultimilor 10 ani - Profimedia

"Preţurile mai mari ale energiei, o accelerare a inflaţiei, toate acestea au schimbat starea de spirit a oamenilor. Acest lucru a fost amplificat de creşterea ratelor dobânzilor ipotecare. Piaţa imobiliară practic a îngheţat în a doua jumătate a anului trecut din cauza asta", a spus el.

Numărul de noi credite ipotecare a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, în timp ce volumul a fost cel mai scăzut din ultimii zece ani, arată sondajul. Noile volume de credite ipotecare pentru întregul an, excluzând refinanţarea, au scăzut cu 57%, raportase CBA mai devreme, deoarece ratele dobânzilor oficiale au crescut la 7% anul trecut, de la 0,25% în anul precedent.

Prețurile apartamentelor, în creștere

CBA a raportat doar în decembrie o scădere de 82% de la an la an a creditelor ipotecare noi. În ciuda scăderii volumelor, preţurile au crescut, pe fondul ofertei strânse. Preţurile apartamentelor mai vechi au atins un vârf la jumătatea anului 2022, dar au înregistrat totuşi o creştere de 3,4% de la an la an în trimestrul al patrulea, arată sondajul.

Unităţile nou construite au înregistrat în trimestrul al patrulea o creştere anuală de 11%, preţurile în capitala Praga ajungând la 151.643 de coroane cehe (6.812,97 dolari) sau 6.397,14 euro pe metru pătrat. Preţurile locuinţelor din Cehia au crescut cu cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană, în ultimii trei ani, arată sondajul, cu 54% în perioada respectivă, faţă de 24% la nivelul UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri economice » Țara din Europa în care tranzacțiile imobiliare au scăzut la jumătate în 2022. Experții anunță un minim al ultimilor 10 ani