Antena Meniu Search
x

Ţările UE discută opţiuni pentru a reduce, în comun, cererea de gaze, după ce Putin a redus drastic livrările

Miniştrii Energiei din ţările membre UE vor discuta luni opţiuni cu privire la o reducere, în comun, a cererii de gaze naturale, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu o reducere semnificativă a livrărilor de gaze ruseşti şi se pregăteşte pentru noi şocuri pe partea de aprovizionare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.06.2022, 14:28

Ţările UE discută opţiuni pentru a reduce, în comun, cererea de gaze, după ce Putin a redus drastic livrările
Ţările UE discută opţiuni pentru a reduce, în comun, cererea de gaze, după ce Putin a redus drastic livrările - Profimedia

"Intenţionez să le prezint miniştrilor măsuri concrete care, în opinia mea, vor permite, atât la nivelul statelor membre cât şi la nivelul Comisiei, să fim mai bine pregătiţi", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la sosirea sa la reuniunea miniştrilor Energiei.

Comisia Europeană, executivul comunitar, intenţionează să prezinte luna viitoare un plan la nivelul UE, pentru a coordona pregătirile în vederea posibilelor noi şocuri de aprovizionare cu gaze. Luni are loc, la Luxemburg, Consiliul UE Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti.

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat deja producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa.

În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ţările UE discută opţiuni pentru a reduce, în comun, cererea de gaze, după ce Putin a redus drastic livrările