Antena Meniu Search
x

Video Taxa care s-ar putea majora considerabil pentru români. Apartamentele, verificate cât valorează şi din ce materiale sunt construite

Taxele pe case și terenuri în România ar putea creşte. Banca Mondială susţine că actualul sistem de impozitare aduce prea puțin la buget pentru ca e inechitabil: impozitarea se face în funcţie de suprafaţa locuinţei, şi nu în funcţie la valoarea acesteia. Pentru un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 55 de metri pătraţi, în Drumul Taberei, impozitul este acum de 140 de lei. Taxa este aceeaşi pentru o locuinţă cu aceeaşi suprafaţă din Aviaţiei. Valoarea de piaţă este însă diferită. Dacă în Drumul Taberei un astfel de apartament este estimat la 60 de mii euro, în nordul capitalei preţul e aproape dublu.

de Alana Tănăsescu

la 30.06.2023, 20:10

Vezi și

Avem printre printre cele mai mici impozite pe case şi terenuri din Uniunea Europeană. Iar la buget strângem doar 0,5% din PIB, comparativ cu media europeană, de 1,2%. Este concluzia Băncii Mondiale care recomandă Guvernului să reformeze întregul sistem. Taxarea să se facă la valoarea de piață a imobilelor şi nu în funcţie de suprafaţă. Adică, autorităţile să inventarieze fiecare locuinţă din România. O idee imposibil de pus în practică în acest moment, spun specialiştii. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: Nu trebuie să ne apucăm să facem evaluări la 12 milioane de case. Că înnebunim cu toţii! Oamenii ăştia nu înţeleg cât rău fac, punând pe masă nişte recomandări care nu sunt aplicabile. Nu mai bine faci o re-zonare fiscală? Să faci o distincţie între un apartament din Primaverii şi în blocurile comuniste din Dorobanţi.

Dan Schwartz, analist fiscal: Preţul este determinat în primul rând de aşezarea geografică a bunului respectiv. Normal, după aceea intervin gradul de finisare, arhitectura...

Variabilele care se iau în considerare atunci când se calculează valoarea unei case

Pe acelaşi subiect

Valoarea unei case are şi alte variabile. 

Adrian Vascu, vicepreşedinte ANEVAR: În România, majoritatea celor care deţin locuinţe nu le-au cumpărat niciodată. Ele au fost preluate în anii '90 sau cumpărate atunci pentru nişte preţuri modice, iar valorile acestor case au crescut datorită creşterii pieţei, fără ca locatarii să facă absolut nimic. 

''Impozit anul ăsta am plătit 320 de lei. Cam scump, creşte în fiecare an. Eu stau la mall-ul din Vitan. Păi ei îmi pot face apartamentul meu de orice preţ, de cât vor ei. Tot vor mai pune ceva la anul, mai adaugă, creşte inflaţia, că nu ştiu ce, preţurile sunt mari.''

"Vreo 300 de lei, destul de mult. Nu cred că stă nimeni să calculeze la milioane de apartamente cât se depreciază sau cât se apreciază.'' 

Autorităţile lucrează deja la un registru în care să fie descrise materialele din care este construită locuinţa şi valoarea estimată a acesteia. Termenul asumat - 2025. Complet nerealist, spun specialiştii, deşi statul român s-a angajat deja prin PNRR să revizuiască sistemul de taxare. Totuşi, dacă planurile devin lege, unele impozite s-ar putea dubla sau chiar tripla. 

La Cluj, impozitele pe locuinţe sunt ceva mai mari decât la Bucureşti. Cartierul Bună Ziua este unul dintre cele mai scumpe din oraş, un fel de Primăverii din Bucureşti. Aici, pentru un apartament de 100 de mp, impozitul anual este de 500 de lei. Suma s-ar putea dubla, dacă, din 2025, se va aplica noul sistem de taxare.

Banca Mondială mai recomandă ca proprietarii care deţin case să plătească un singur impozit, şi pentru imobil, şi pentru teren. 

"România obține venituri relativ mici din impozitarea proprietății imobiliare. Începând din 2020, impozitele pe proprietate au generat 0,5% din PIB, comparativ cu o medie de 1,2% în UE. (...) În special, impozitul se bazează pe suprafață, ceea ce este atât ineficient, cât și inechitabil în comparație cu un sistem bazat pe valoarea de piață."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Taxa care s-ar putea majora considerabil pentru români. Apartamentele, verificate cât valorează şi din ce materiale sunt construite