Taxa pe carburanti scumpește mâncarea! Pâinea, laptele, carnea şi legumele vor costa mai mult chiar şi cu 15%
Supraacciza pe carburanţi are efect de domino. Preţurile la mâncare vor exploda, avertizează producătorii. Pâinea, laptele, carnea şi legumele, toate vor costa mai mult din această toamnă, chiar şi cu 15%. Preţurile ar urma să se schimbe la raft chiar din octombrie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Supraacciza pe carburanţi are efect de domino. Preţurile la mâncare vor exploda, avertizează producătorii. Pâinea, laptele, carnea şi legumele, toate vor costa mai mult din această toamnă, chiar şi cu 15%. Preţurile ar urma să se schimbe la raft chiar din octombrie.
Laptele, produsele lactate şi carnea, nu rezistă mai mult de două zile în raft. Trebuie livrate în cantităţi mici către magazine iar asta înseamnă un cost mai mare pentru transport.
"Se va aplica principiul dominoului. Scumpeşti combustibilul, scumpeşti şi serviciile, scumpeşti transportul mărfii. Trebuie să ne aşteptăm la scumpiri între 5 şi 15%. În special lapte consum, brânzica proaspătă. Acestea vor fi afectate ca impact", explică Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lactate.
Astfel, un kilogram de caşcaval pentru care acum plătim 30 de lei ar putea costa din toamnă cu aproape 5 lei mai mult. Smântâna proaspătă care se vinde acum cu 12 lei pe kilogram, va costa 14 lei iar preţul pentru un kilogram de telemea ar putea ajunge la 20 de lei.
Vom mânca o pâine mai scumpă cu 30 de bani, iar preparatele din carne vor deveni un lux pentru mulţi, avertizează producătorii.
La mezeluri, de pildă, preţurile vor creşte şi cu 10 lei. Cel mai ieftin sortiment de salam ar putea ajunge la 35 de lei pe kilogram.
"Această creştere trebuia să fie calculată şi justificată înainte de începutul anului pentru că orice om normal şi care îşi doreşte o afacere prosperă ia în calcul cursul leu-euro. Orice creştere de preţ la produsele alimentare înseamnă o scădere a vânzării", a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiei sindicale CGM-UGSR.
"Nu mai mă miră nimic în ţara noastră. Ei guvernează numai pentru ei nu pentru popor. Pe ei nu îi interesează. Au pensii speciale, au salarii mari", se plânge un cetăţean.
Scumpirile la raft se vor simţi încă din luna octombrie. Asta, după ce Guvernul a decis supraimpozitarea carburanţilor cu aproape 40 de bani, în două etape. Transportatorii au anunţat că plinul pentru un camion va costa în plus 450 de lei. Un şofer obişnuit va plăti cu 16 lei mai mult la fiecare alimentare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰