Titluri de stat Fidelis 2024. Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune. Tranşă specială pentru donatorii de sânge
Ministerul Finanţelor anunţă că lansează miercuri, 2 octombrie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie. A cincea ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS va conţine titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 5,85% şi, respectiv, 7%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,95%, respectiv, 5%. Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 6,85%.
"Ministerul Finanţelor lansează miercuri, 2 octombrie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie, derulată cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti", anunţă ministerul.
De la lansare, Programul a atras peste 230.000 de subscrieri, un număr care reflectă încrederea românilor în titlurile de stat.
"Fidelis este deja consacrat ca una dintre variantele de investiţii cu risc minim pentru populaţie, dar şi ca pilon de bază în dezvoltarea pieţei de capital din România, facilitând circulaţia capitalului şi diversificarea portofoliilor de investiţii. Donatorii-investitori sunt o categorie aparte de cetăţeni care nu doar că salvează vieţi, dar, prin investiţiile lor, sprijină şi viitorul economic al României", a transmis ministrul Marcel Boloş.
Pe 2 octombrie se lansează a cincea emisiune FIDELIS din 2024
- Românii pot investi în titluri de stat Tezaur, începând de astăzi. Dobânzile anuale ajung la 7%
- Titluri de stat Tezaur 2024, o nouă ediţie. Peste 240.000 de români au investit 10,5 mld. lei de la începutul anului
- Un român a cumpărat titluri de stat Fidelis de 68 milioane de euro. Ce profit face în fiecare an
Ajuns la a cincea emisiune din acest an, FIDELIS continuă să fie o soluţie atractivă de economisire pe piaţa titlurilor de stat, oferind populaţiei un instrument sigur şi avantajos, arată ministerul, potrivit news.ro.
În acelaşi timp, un aspect important este sprijinul acordat donării de sânge, prin condiţiile speciale oferite donatorilor, care primesc un punct procentual în plus la dobândă. Peste 11.000 de donatori-investitori au răspuns deja acestei iniţiative şi au subscris peste 1,4 miliarde de lei în titlurile de stat FIDELIS.
Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 6,85%. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Vor beneficia de aceste condiţii persoanele care dovedesc că au donat sânge începând cu 1 mai 2024.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.
A cincea ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS va conţine titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 5,85% şi, respectiv, 7%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,95%, respectiv, 5%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere.
Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secţiunea "Datorie publică" şi pe paginile instituţiilor partenere: BT Capital Partners, BCR, BRD, Alpha Bank şi BVB.
Ce trebuie să ştii dacă donezi sânge
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
- să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
- să fii cetăţean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidenţa legală pe teritoriul României de minim 1 an şi să poţi comunica minimal în limba română;
- să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., paşaport, carnet de conducere, carnet militar);
- să ai o stare generală fizică şi psihică bună;
- să ai greutatea >/= 50 kg;
- să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
- să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
- să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
- să nu ai predispoziţie la sângerare prelungită în caz de leziuni;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puţin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
- rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
- vene vizibile, bine conturate. Locul puncţiei să nu aibă eczeme sau iritaţii.
Alte beneficii pentru donatori:
- adeverinţă pentru transport, redus cu 50% pe metrou şi RATB;
- o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverinţă pentru şcoală/ facultate;
- bonuri de masă în valoare de 67 lei, valabile până la sfârşitul anului;
- o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanţă faţă de ultima donare).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰