Toţi românii visează la salariile de mii de euro din Vest, iar mulţi au luat calea străinătăţii
Până să ajungem la veniturile din Germania, Marea Britanie ar trebui să prindem din urmă ţări mai apropiate ca nivel de dezvoltare, precum Ungaria și Polonia.
Până să ajungem la veniturile din Germania, Marea Britanie ar trebui să prindem din urmă ţări mai apropiate ca nivel de dezvoltare, precum Ungaria și Polonia. Iar interesant este faptul că o parte dintre români au ajuns deja acolo, din punct de vedere salarial. Veniturile de la stat au crescut consistent datorită politicilor Guvernului şi chiar depăşesc în anumite domenii salariile pe specialităţi similare din alte state.
Salariul mediu net din România a ajuns în acest an la peste 2.600 de lei echivalentul a 570 de euro şi vorbim practic un avans de circa 11% față de media anului trecut. Creşterea nu vine însă din economia de piață ci din politica de salarizare promovată de Guvern.
Astfel, la stat a majoratea faţă de 2017 este mai mare, de 18 procente, salariul mediu a ajuns la peste 3.200 de lei, echivalentul a 700 euro. Între timp la companii creşterea a fost de puţin peste 9 procente, respectiv un salariu mediu este de 2.400 de lei, echivalentul a 534 de euro. Mai exact, în prezent, toate categoriile de bugetari câștigă peste medie și considerabil peste ce oferă sectorul întreprinderilor, potrivit unei analize Profit.ro.
Salariile în administraţie au crescut cu peste 60% la o medie de 4.100 de lei, practic aproape 900 de euro. Iar cel mai mult au crescut veniturile în sănătate, unde aproape s-au dublat veniturile, media ajungând la peste 700 de euro, respectiv 3.300 de lei. Cei din educaţie au avut o majorare mai mică, dar suficientă să îi aducă peste media pe economie şi cea din privat. Vorbim de un salariu de 576 de euro.
- Topul Forbes al miliardarilor, mai mare ca oricând. Şase dintre bogaţii lumii sunt români
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- Se reiau zborurile pe Aeroportul Băneasa. Cele 7 curse operate pe "Aurel Vlaicu": o companie low-cost sparge gheaţa
- Moştenitorii, scutiți de impozit la vânzarea locuinței. Experţii sunt sceptici: "Iniţiatorii au un interes...
- Poşta Română a început distribuirea ajutoarelor de 400 lei pentru pensionari. Când ajung banii
Cert este că angajaţii din administraţie şi cei din sănătate câştigă în acest moment mai bine decât omologii din Ungaria și Polonia.
La jumătatea anului în Ungaria, în administrație, media salarială a fost de 825 de euro - sub cea din România, în educație de 671 de euro, iar în sănătate de 440 de euro, mult sub cea din România.
În Polonia, salariul mediu net a fost de 722 de euro anul trecut. Bugetarii polonezi au câştigat cât cei din România, iar medicii au ajuns să aibă venituri mai mici comparativ cu nivelul salarial actual al doctorilor de la noi din ţară. Aproxinativ 690 de euro încasează lunar un medic, iar un profesor 723 de euro.
Dacă luăm în calcul datele privind veniturile lunare ale salariaților din sectorul privat, rezultă că România mai are mult de recuperat. Suntem la la nivelul Ungariei din 2013 și la nivelul Poloniei din anul 2009.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰