Rusia avertizează iar că preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul. Cât a ajuns să coste acum
Preţul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, dacă ţiţeiul rusesc va fi interzis de occidentali, a declarat luni vicepremierul rus şi ministru al Energiei, Aleksandr Novak, relatează Reuters, citată de Agerpres. UE ia în considerare un posibil embargou asupra petrolului rusesc.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Este imposibil în prezent pentru Europa să refuze petrolul şi gazele din Rusia", a afirmat Novak. Luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut cu trei dolari, depăşind 111 dolari, după ce Reuters anunţa că statele membre UE analizează un posibil embargou asupra petrolului rusesc, în contextul în care liderii europeni se vor întâlni săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru o serie de summituri concepute să întărească răspunsul Occidentului la invazia Rusiei.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut cu 3,65 dolari, ajungând la valoarea de 108,35 dolari. Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat pe 8 martie interzicerea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, ca represalii la invazia Ucrainei, subliniind sprijinul politic puternic pentru această decizie care, a admis oficialul, va duce la creşterea preţurilor la energie.
Şi Marea Britanie a anunţat că va renunţa la importurile de petrol şi gaz rusesc până la finalul lui 2022.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Europa va fi lovită puternic în eventualitatea unui embargou asupra petrolului rusesc, care va dezechilibra din punct de vedere energetic continentul, dar nu va afecta şi Statele Unite. Subiectul oricărui embargou petrolier este unul foarte complex, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Autorităţile de la Moscova au avertizat că eventualele sancţiuni UE care să vizeze petrolul rusesc ar putea determina Rusia să închidă marile conducte de gaze care alimentează Europa. UE depinde de Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale, iar Germania, prima economie a Europei, este cea mai dependentă de gazele ruseşti. În plus, Germania este şi cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din UE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰