Antena Meniu Search
x

Video Trufandale tot mai scumpe: pofta de ridichi şi ceapă verde ar putea deveni un lux

În toiul iernii, în sere este o adevărată primăvară. Solariile sunt pline cu salată, ridichi şi ceapă, numai bune de pus în farfurie. Doar că verdeţurile în afara sezonului vin cu un preţ tot mai mare. Costurile pe care le suportă cultivatorii pentru a asigura condiţii perfecte în sere, le vom simţi şi noi... la tarabă. 

de Redactia Observator

la 27.02.2022, 09:10

Vezi și

Nicu Târziu, cultivator: Avem încălzire, un generator de aer cald. Facem focul doar noaptea, costurile sunt destul de mari şi nu ne prea permitem aşa mult să consumăm.

Calitatea costă, însă cultivatorii se tem că anul acesta nu-şi vor mai scoate investiţia. 

Laurenţiu Mălăescu, cultivator: În fiecare solar, pe fiecare an, cel puţin 2 sau 3 mii de lei sunt doar pentru investiţii. Le scoţi pe parcurs, dar dacă nu investeşti, nu poţi scoate calitate.

Verdeţurile se vând cel mai bine la piaţă. Doar că anul acesta cumpărătorii vor simţi scumpirile mai mult ca niciodată.

Pe acelaşi subiect

Citește și: Salată de ciuperci cu ton și maioneză

Gerul şi facturile tot mai mari vor creşte, inevitabil, preţul verdețurilor

Nicu Târziu, cultivator: Noi ca şi producători vrem să fie un preţ cât de cât mai bun, dar am început deja să facem focul noaptea şi este un cost în plus. Undeva la 2,5 lei sau 3 lei salata.

Laurenţiu Mălăescu, cultivator: Se merită pentru că nu avem ce face. Asta am învăţat, asta este meseria noastră, ne-am ales-o şi nu avem ce face.

Programele de stat care sprijină cultivatorii sunt puţine şi, de multe ori, nu se ştie de la un sezon la altul dacă vor continua. 

Citește și: Singurul aliment pe care nu trebuie să-l speli niciodată. Care sunt explicațiile specialiștilor

Alin Petrică, director adjunct Agricultură Gorj: Au plantat deja în solarii ceapa, salata şi usturoiul şi au mai lăsat o parte din solarii goale pentru că aşa cum ştim în curând programul de minimis pe tomate în solarii se va derula şi pentru anul acesta.

Trufandalele nu mai sunt o afacere profitabilă pentru nimeni, iar pofta de ridichi şi ceapă verde ar putea deveni un lux. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Trufandale tot mai scumpe: pofta de ridichi şi ceapă verde ar putea deveni un lux