Antena Meniu Search
x

Tutunul a devenit cel mai exportat produs alimentar al României

Tutunul a devenit cel mai exportat produs alimentar, iar valoarea țigărilor vândute în străinătate a depășit-o pe cea a grâului și porumbului.

de Redactia Observator

la 09.04.2021, 19:13

Tutun
Tutun

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent.

Valoarea exporturilor produselor din tutun peste cele de grâu

Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro).

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro. Tutunul a avut o contribuție la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.

„Aproape 60% din producția fabricii noastre din Ploiești este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice British American Tobacco, companie care contribuie anual la bugetul de stat cu circa 2 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Tutunul a devenit cel mai exportat produs alimentar al României