Antena Meniu Search
x

UiPath, listare cu succes la Bursa din New York: Cum a transformat un programator român o „idee nebunească” într-o afacere de miliarde

UiPath a produs un moment istoric pentru industria IT din România. Compania fondată în România de Daniel Dines a fost listată la Bursă pe Wall Street și a ajuns la o valoare de piață de 37,7 miliarde de dolari.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.04.2021, 14:39

Daniel Dines a vorbit pe scena TechCrunch Disrupt Berlin 2019
Daniel Dines este co-fondator și CEO al UiPath - Noam Galai/Getty Images
  • UiPath este cel mai valoros produs al industriei de IT din România
  • Compania fondată în România a pornit cu 10 angajaţi dintr-un mic apartament din Bucureşti

UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA, iar miercuri membrii fondatori au fost invitați la Bursa din New York pentru a marca momentul listării pe piață.

La ora 10:51 ET, după deschiderea Bursei de la New York, acţiunile se tranzacţionau între 62 şi 64 dolari, în creştere cu 14% faţă de intervalul de preţ vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO). Producătorul de software a reuşit să vândă 23,89 milioane acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune, şi a strâns 1,34 miliarde de dolari. Acţiunile UiPath sunt tranzacţionate la New York Stock Exchange (NYSE) sub simbolul "PATH".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce este UiPath

Fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, UiPath devenea, în 2018, „primul unicorn românesc”, atingând o capitalizare de piață de peste 1 miliard de dolari. UiPath este specializată în dezvoltarea de aplicaţii software care automatizează procesele de lucru din companii.

UiPath, cel mai valoros produs al industriei de IT din România, a transformat în realitate visurile a generaţii întregi de antreprenori din IT din România: lansarea unui proiect din România, de la zero, şi dezvoltarea lui într-o companie globală care să câştige validarea investitorilor de pe una dintre cele mai puternice pieţe din capital din lume, scrie Ziarul Financiar.

UiPath utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane.

Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald's Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

În prezent, UiPath numără printre acționari nume preum Accel, Coatue, Dragoneer, IVP and Sequoia, și vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile.

Cine este Daniel Dines, fondator UiPath

Fondatorul și CEO-ul UiPath, Daniel Dines, a afirmat, într-o declarație de presă transmisă StartupCafe.ro, că este „incredibil de mândru” că UiPath este „prima companie născută în România care se listează” la Bursa de la New York, el amintind că în urmă cu doar 6 ani firma sa era formată din numai 10 persoane care lucrau într-un apartament din București.  

Potrivit Bloomberg Billionares Index, Dines, care este directorul general al companiei, controlează un pachet de acţiuni cu o valoare de peste şase miliarde de dolari, ceea ce îl plasează în rândul celor mai bogaţi 50 de oameni ai planetei.

Programatorul român are 49 de ani și a studiat matematica şi informatica la Universitatea din Bucureşti. Succesul nu a venit cu ușurință pentru Daniel Dines, care a trecut printr-o perioadă dificilă în SUA după ce în 2001 a plecat din România pentru a lucra la Microsoft Corp. Experiența acumulată acolo i-a permis să pună bazele uneia dintre cele mai mari averi ale lumii.

Pentru cineva care avea 20 de ani la venirea în SUA din Europa, a fost o mare provocare pentru mine să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă din punct de vedere profesional experienţa mea la Microsoft a fost una grozavă”, spunea Daniel Dines anul trecut la conferinţa anuală de tehnologie Montgomery Summit. În consecinţă, „am avut o idee nebunească să mă întorc şi să înfiinţez o companie”, a adăugat Dines.

Daniel Dines a revenit în 2005 în ţara sa natală pentru a porni o afacere cunoscută astăzi sub numele de UiPath Inc., un producător de software care utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a ajuta mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane.

Potrivit Bloomberg, Dines deţine toate acţiunile Clasa B de la UiPath, care îi conferă câte 35 de drepturi de vot fiecare, comparativ cu un singur drept de vot pentru acţiunile Clasa A. Potrivit documentaţiei de listare, Dines va continua să controleze UiPath şi după IPO, operaţiune cu prilejul căreia a vândut acţiuni în valoare de aproximativ 75 de milioane de dolari. „Acum, suntem o afacere multinațională care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange”, a declarat Dines pentru Startupcafe.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » UiPath, listare cu succes la Bursa din New York: Cum a transformat un programator român o „idee nebunească” într-o afacere de miliarde