Video Un analist economic dezvăluie capcana în care cad unii români cu cardurile de credit
Cardul de credit, prieten şi duşman, deopotrivă, pentru clienţii băncilor. Cei care învaţă să îl folosească îşi achită facturile, vacanţele sau electricasnicele mai uşor, fără comisioane, în timp ce clienţii care îl confundă cu un card de.debit sau, mai degrabă, cu un sac fără fund, plătesc în final cu vârf şi îndesat.
Când iei salariul, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să scapi de cheltuielile mari, cum ar fi ratele şi facturile, ne fătuiesc economiştii. Apoi, să muţi banii rămaşi într-un depozit sau într-un cont de economii.
Adrian Mitroi, analist economic: Cetăţeanul modern trebuie să fie isteţ financiar. Este suta ta de lei, pune-o la treabă, nu o lăsa să băltească acolo, în contul curent, dar şi mai rău, să o porţi în buzunar. A treia sugestie: un card de credit, al familiei, pentru plata facturilor.
Greta Neagu, reporter Observator: Cardul de credit ne poate ajuta să gestionăm mai bine finanţele personale sau ale familiei dacă îl administrăm cu atenţie. În caz contrar, acesta poate deveni la fel de scump ca oricare alt împrumut.
Pentru a obţine un card de credit, banca analizează salariul şi celelalte venituri ale clientului
- Percheziţii în Timiş şi Dâmboviţa, la o grupare care introducea droguri în penitenciare. Au fost ridicate...
- Românii care fac tranzacții pe Revolut nu scapă de vigilența ANAF: "Este o legendă"
- Escrocii online au găsit noi metode de a fura banii de pe carduri. Avertismentul experților români în securitate...
Pentru a obţine un card de credit, banca analizează salariul şi celelalte venituri ale clientului, cum ar fi banii din chirii, dar şi din alte activităţi independente, dacă este cazul. Se iau în calcul atât profesia, cât şi experienţa. Perioada de graţie a cardului este, în medie, de 55 de zile. În acest timp clientul trebuie să ramburseze, în funcţie de bancă, între 5 şi 10 la sută din suma de care s-a folosit. Altfel, va avea de achitat dobânzi de până la 20%.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Capacana sau lucrul la care trebuie să fim puţin atenţi este, o dată, creşterea consumului. Sunt statistici, undeva spre 30% cumperi mai mult atunci când plăteşti ceva cu cardul de credit faţă de cash sau faţă de un card de debit.
Adrian Mitroi, analist economic: Dacă este cu atenţie administrat, tu ai două luni în care poţi să îţi plăteşti facturile, cu cardul de credit. Nu ai de ce să mergi la bancă, la ghişeele operatorilor. Să ai plătite la zi toate creditele şi toate facturile este un confort extraordinar.
Mădălina Teodorescu, reprezentanta unei bănci: Cel mai mare beneficiu este să plătească în rate, fără dobândă, la comercianţi şi, bineînţeles, cu o anumită perioadă de graţie. Limita pe care o acordăm pentru cardul de credit este de patru salarii nete.
Cardul de credit este folosit frecvent şi în străinătate.
Alexandra Carataș, reprezentanta unei bănci: Pot verifica care sunt magazinele sau comercianţii care oferă discounte-uri în perioada respectivă, care se oferă direct pe card în momentul în care se efectuează tranzacţia. Orice tranzacţie de minimum 200 de lei se poate împărţi în rate, manuale sau automate.
Atenţie! Cardul de credit devine o pagubă dacă este folosit ca sursă de cash sau ca împrumut pe termen lung.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰