Antena Meniu Search
x

Video Un bloc de 4 etaje din Capitală şi-a pus panouri solare cu 7.000 de euro. Care a fost efectul după numai 4 luni

Câteva panouri fotovoltaice te pot scăpa de stresul facturilor şi la bloc. Aproape 50 de mii euro vor plăti locatarii unui bloc cu patru etaje pentru energie verde, adică aproape şase mii de euro de apartament. O parte din investiţie este recuperată de la furnizorul de electricitate, căruia asociaţia îi vinde surplusul de energie produs. Banii vor fi primiţi, însă, după doi ani de când deveniţi prosumator. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 13.06.2023, 19:44

Vezi și

Tot mai multe blocuri din Bucureşti au început să se rotească după soare în căutarea energiei. Asociaţiile de locatari descoperă că panourilor fotovoltaice le scapă de grija facturilor la electricitate. Instalaţia montată pe un bloc din sectorul şase a reuşit să producă, în câteva luni, mai mult decât consumă locatarii. 

Investiţie de 7.000 de euro pentru un bloc cu 4 etaje şi 60 de apartamente

Pentru un bloc cu 4 etaje şi 60 de apartamente, a fost suficientă o investiţie de 7.000 de euro în 15 panouri fotovoltaice pentru a deveni prosumator în doar 4 luni. Asta inseamnă că au produs mai mult curent electric decât cel pe care l-au consumat. Spre deosebire de casă, la bloc producţia proprie de electricitate poate fi folosită numai pentru consumul din părţile comune: liftul sau lumina de pe casa scării, nu şi pentru aparatele electrice din apartamente. Investiţia în panouri fotovoltaice poate acoperi până la 40% din consumul de electricitate. 

Pentru un asemenea randament, pe un bloc cu 4 etaje şi 8 apartamente ar trebui montate 100 de panouri fotovoltaice. Costurile se ridică la aproape 50.000 de euro iar producţia anuală de curent estimată este 50.000 de kilowaţi oră. 

Pe acelaşi subiect

Cu cât blocul este mai mare, cu atât mai multe panouri ar trebui montate. O parte din bani vor fi recuperaţi. Surplusul de electricitate ajunge în reţea, iar furnizorul va plăti asociaţia de locatari. Doar că durează...

Corina Murafa, specialist în energie verde: La peste doi ani de la punerea în functiune a investiţiei, furnizorul distribuitorul ar urma să facă o diferenta intre cat a injectat in reţea prosumatorul respectiv şi cât a luat din reţea, si diferenta să fie dată sub formă financiară înapoi consumatorului. 

Preşedintele asociaţiei de locatari care a pus panouri fotovolatice pe bloc aşteaptă acum prima factură la electricitate după ce a început să producă energie. 

Aurel Bratu, preşedinte de bloc: Avantajele sunt că toţi banii o să intre în contul asociaţiei si din aceşti bani o să ne folosim pentru diverse reparaţii la bloc. Adică locatarii nu o să mai plătească din buzunarul lor.

Un ONG de mediu oferă bani pentru panouri fotovoltaice locatarilor din Bucureşti

Un prosumator primeşte de la furnizor, în medie, 20 de bani per kilowatt oră pentru energia injectată în reţea, în timp ce, pentru electricitatea consumată, îi cere de patru ori mai mult. Un ONG de mediu vrea să facă viaţa mai uşoară locatarilor din Bucureşti - oferă bani pentru panouri fotovoltaice. Doar cinci proiecte vor fi acceptate, însă, în primă fază. 

Sabina Mihăilescu, manager Între Vecini: Finanţarea pentru fiecare va fi in valoare de 15 mii de euro

Înscrierile se pot face până pe 10 iulie, pe siteul asociaţiei Între Vecini. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Un bloc de 4 etaje din Capitală şi-a pus panouri solare cu 7.000 de euro. Care a fost efectul după numai 4 luni