Meniu
Search
x

Video Un gigant chinez deschide o fabrică de 7 miliarde de euro în Ungaria. De ce a fost evitată România

Infrastructura rutieră, lipsa forţei de muncă şi chiar lipsa... de viziune îi fac pe coloşii lumii să se gândească de două ori înainte de a investi în România. Şi, de cele mai multe ori, aleg să deschidă fabrici şi uzine la vecinii noştri şi nu la noi. O demonstrează şi cel mai recent exemplu din industria auto.

De Greta Gavrilă la 17.08.2022, 20:36
Vezi și

La nici o sută de kilometri de România, în Ungaria, un producător chinez de baterii pentru maşini electrice, cel mai mare din lume, a anunţat că investeşte peste şapte miliarde de euro în deschiderea unei fabrici. "România, în anii anteriori, nu a fost interesată de câteva sectoare de activitate critice, aş putea spune", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei. Mai exact, din 2007, de la intrarea în Uniunea Europeană, nu am mai atras niciun productor auto. Ce-ar fi de făcut de acum? "Să ne concentrăm pe marile lucrări de infrastructură, astfel încât să eliminăm acest dezavantaj care, uneori, ne descalifică de pe lista investitorilor străini şi, în al doilea rând, să investim cât mai mult în educaţie", a declarat Alexandra Smedoiu, CFA România.

Industria prelucrătoare reprezintă unul dintre cei mai mari angajatori din ţara noastră

Nu bate la uşi, dar ministrul Economiei spune că a pregătit o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. 300 de milioane de euro- bani ce pot fi accesaţi din luna septembrie. "Discuţiile pe care le avem în acest moment sunt cu companii care doresc să investească în domeniul bateriilor electrice, cu companii care doresc să investească în producţia de echipamente pentru instalaţii de căldură şi produse industriale din domeniul bunurilor de larg consum", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

"O ameninţare foarte mare apare cu o lipsă a unei strategii referitoare la energie; energia devenind o componentă foarte importantă în costuri", a declarat Constantin Damov, antreprenor. Şi mai există o barieră importantă. "Dacă acum 15-20 de ani nu se punea problema disponibilităţii foţei de muncă, deja acum investitorii se uită foarte atent la numărul de absolvenţi pe mia de locuitori în anumite zone, la pregătirea necesară", a declarat Alexandra Smedoiu, CFA România.

Industria prelucrătoare reprezintă unul dintre cei mai mari angajatori din ţara noastră: peste 1,1 milioane de salariaţi lucrează în fabrici precum aceasta. De altfel, nevoia de lucrători noi este mult mai mare. În momentul de faţă, deficitul în acest sector a ajuns la cel puţin 11 mii de angajaţi. "Nu am reuşit să ne acoperim necesarul de personal. Vin, pleacă, sunt slab pregătiţi", a declarat Cristian Dobre, director de producţie. Salvarea ar putea veni fie dinspre şcolile de profil. "Am semnat cu cei de la InnoEnergy -în domeniul bateriilor- un protocol prin care un număr de universităţi din ţară vor atrage studenţi în aceste domenii", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

În ultimii cinci ani, în România s-au deschis doar patru fabrici cu o valoare de peste 100 milioane de euro, construite de la zero. Toate patru sunt rezultatul unor investiții străine. Iar în ultimii doi ani- în jur de 6 mii de firme mai mici, cu capital străin, au investit la noi, potrivit datelor oficiale. Preponderent în servicii financiare şi asigurări, industrie, dar şi comerţ. De anul trecut, Guvernul român limitează participarea la licitații a unor firme din afara Uniunii Europene cu care nu există acorduri comerciale. Motivul: un control mai bun al investiţiilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Un gigant chinez deschide o fabrică de 7 miliarde de euro în Ungaria. De ce a fost evitată România