Antena Meniu Search
x

Video Un milion de angajaţi români au ratat şansa de a avea liber în weekend. Ciolacu a refuzat categoric propunerea micilor comercianţi

Marile magazine rămân deschise şi în weekend. Premierul a respins propunerea făcută de micii comercianţi. Nu este oportun, spune Ciolacu, care declara că a primit semnale în acest sens de la societate, fără să dea mai multe detalii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 28.03.2024, 21:39

Vezi și

Supermarketurile sunt pline de clienţi în weekenduri. 30% din vânzările săptămânale ale marilor retaileri se fac la sfârşit de săptămână. În schimb, micii comercianți ies în pierdere. Vânzările lor scad cu până la 40%. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Sâmbătă și duminică, supermarketurile să fie închise - este propunerea făcută de micii comercianți. Premierul nu este însă de acord cu această măsură. Supermarketul la care ne aflăm va continua să funcționeze de luni până sâmbătă, de la ora 7.30 la ora 22, iar duminică de la 7.30 la ora 21.

Marcel Ciolacu, premierul României: Din toate semnalele primite rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Au fost pieţe închise în pandemie sau a fost pus orar la magazine, vreau să vă anunţ că nu mai suntem în acea etapă. 

Un milion de angajați din retail ar fi avut weekendurile libere

Pe acelaşi subiect

Un milion de angajați din retail ar fi avut weekendurile libere dacă propunerea ar fi fost luată în calcul de Guvern. Sau măcar ar fi avut program redus până la ora 13. 

Feliciu Paraschiv, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Chiar nu putem să avem şi noi un weekend liber, lor le vine o dată la 6 săptămâni un weekend liber prin rotaţie. La angajare ne vin din ce în ce mai puţini. Şi am tras o concluzie că nu salariul este cel mai motivant, oamenii voiau în weekend cu familia liberi. 

Mai multe ţări pun lacătul pe uşa magazinelor duminica

Mai multe ţări din Europa pun lacătul pe uşa magazinelor duminica. Decizia cu explicaţii culturale şi economice este aplicată de Grecia, Austria, Germania, Polonia şi Slovenia, de exemplu. În curând, ar putea fi luată şi în Italia. Alte ţări, precum Olanda, Spania, Danemarca şi Norvegia permit marilor magazine să fie deschise doar câteva duminici pe an.

Bărbat: Știu că în țările vest-europene se practică chestia asta, dar românul e obișnuit să meargă la cumpărături.

Tânăr: În timpul zilei sunt la job, în timpul săptămânii și de obicei sâmbăta, duminica, dar să fie închise de la ora unu sau cât se vehicula? O mare prostie!

Femeie: Toți au dreptul la zile libere și trebuie să ne gândim și la angajați ai acestor supermarketuri. Cumpărăturile se pot face și în timpul săptămânii, nu este aceasta o problemă.

Reprezentanţii micilor magazine nu renunţă, însă, la ideea weekendului redus de lucru. Vor relua propunerea şi după alegeri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Un milion de angajaţi români au ratat şansa de a avea liber în weekend. Ciolacu a refuzat categoric propunerea micilor comercianţi