Antena Meniu Search
x

Video Unde poţi schimba rapid o bancnotă ruptă. Tot ceea ce trebuie să ştii

Unde poţi schimba rapid o bancnotă ruptă. În cazul în care ai prin casă sau în portofel bancnote rupte, uzate sau scoase din circulație și vrei să le schimbi, trebuie să știi că este simplu și gratuit, dar depinde de gradul de deteriorare al acestora pentru a putea primi contravaloarea lor. 

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 16:16

Unde poţi schimba rapid o bancnotă ruptă. Tot ceea ce trebuie să ştii
Unde poţi schimba rapid o bancnotă ruptă. Tot ceea ce trebuie să ştii - Profimedia

Unde poţi schimba rapid o bancnotă ruptă. Cu toţii am avut cel puțin o dată în viață măcar o bancnotă uzată sau ruptă în buzunar, fie primită rest și nu ne-am dat seama, fie am deteriorat-o chiar noi. Vestea bună este că putem să scăpăm de respectivele bacnote. 

Ce trebuie să faci cu o bancnotă RON ruptă

Banca Națională a României schimbă bancnote vechi, uzate, rupte, sau din care lipsesc mici bucăți în sediile sale din București, Cluj, Timiș, Dolj, Constanța și Iași. Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele BNR, fie prin trimitere prin poştă. În schimbul acestora veţi primi contravaloarea, iar serviciul este unul gratuit. 

Mai mult, şi dacă aveți bancnote sau monede vechi, care au ieșit din circulație, puteți primi contravaloarea acestora.

Pe acelaşi subiect

Unde poţi schimba o bancnotă EURO ruptă

Bancnotele euro care sunt uzate sau deteriorate (de exemplu, arse, rupte sau degradate parțial) și care îndeplinesc anumite criterii sunt preschimbate de băncile centrale naționale din zona euro. De exemplu, o bancă centrală națională va înlocui o bancnotă euro deteriorată dacă este prezentată mai mult de jumătate din aceasta sau dacă se poate dovedi că partea (mai mare) care lipsește a fost distrusă. Bancnotele euro uzate sau deteriorate în mod intenționat nu se schimbă.

Potrivit Băncii Centrale, bancnotele sunt înlocuite gratuit. Se percepe o taxă în cazul bancnotelor euro care au fost deteriorate în mod accidental de către dispozitivele antifurt.

Ce poţi face cu bancnotele uzate

BNR acceptă orice bancnotă care poate fi identificată fără probleme, dar nu primește banii care nu prezintă toate elementele de identificare și/sau din care lipsesc o suprafață mai mare de 40%. Băncile au obligația de a accepta doar bancnote ce pot fi identificate fără probleme, pentru a elimina suspiciunile de bani falși, iar acest lucru este practi imposibil dacă lipsește o bucată atât de mare.

Sursa: bnr.ro / ecb.europa.eu 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Unde poţi schimba rapid o bancnotă ruptă. Tot ceea ce trebuie să ştii