Antena Meniu Search
x

Video Uniunea Europeană ajută financiar ţările afectate de importurile de cereale ucrainene. Câţi bani va primi România

Vine ajutorul promis de Uniunea Europeană statelor afectate de importurile de cereale ucrainene.

de Redactia Observator

la 26.06.2023, 20:20

Vezi și

Vorbim de un sprijn de 100 de milioane de euro pentru cinci ţări, printre care şi România. Din această sumă, ţării noastre îi revin 29 de milioane de euro.

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au primit vot pozitiv din partea statelor membre UE pentru granturi în valoare totală de 100 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, votul a fost dat în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piață.

„Plecând de la primul pachet în valoare de 56 milioane euro aprobat în 3 aprilie, CE propune aprobarea celei de-a 2-a tranșe în valoare de 100 milioane euro pentru cele 5 state membre afectate de importurile de cereale. În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare”, se arată în comunicat.

Pe acelaşi subiect

Cât vor primi restul ţărilor

României îi va reveni suma de 29.730.000 euro, în timp ce restul statelor vor primi: 9.770.000 euro pentru Bulgaria, 15.930.000 euro pentru Ungaria, 39.330.000 euro pentru Polonia și 5.240.000 euro pentru Slovacia.

Regulamentul oferă posibilitatea celor cinci țări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiția ca plățile să nu distorsioneze piața sau să producă supra-compensații, iar plățile să fie realizate până la 31 decembrie 2023.

Totodată, Comisia Europeană a precizat că pachetul de sprijin financiar țintește compensarea parțială a celor mai afectați fermieri de importurile de cereale din Ucraina pentru cele 5 state membre vecine conflictului. Cheia de alocare a avut în vedere nivelul plăților directe, nivelul comerțului cu cereale și fluctuațiile aferente.

Măsura își va produce efectele după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pe lângă acest sprijin, până pe 15 septembrie e interzis importul de cereale din Ucraine în cele cinci state.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Stiri economice » Uniunea Europeană ajută financiar ţările afectate de importurile de cereale ucrainene. Câţi bani va primi România