Antena Meniu Search
x

La toamnă vine un nou val de scumpiri. Probleme mari şi pentru românii care au împrumuturi în lei

La toamnă, ne aşteaptă un nou val de scumpiri. Este semnalul de alarmă tras de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Vezi și

La toamnă, ne aşteaptă un nou val de scumpiri. Este semnalul de alarmă tras de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. De la începutul anului, românii au plătit cu aproape 5% mai mult pentru mâncare, facturi şi carburanţi. Probleme sunt şi pentru românii care au împrumuturi în lei.

Este concluzia guvernatorului Mugur Isărescu, după valul de scumpiri de la începutul anului. Românii plătesc cu aproape 5% mai mult pentru mâncare şi utilităţi. Cel mai mult s-au scumpit carnea, lactatele, pâinea şi produsele cosmetice. Apoi, îmbrăcămintea, facturile la energie, gaze şi carburanţii.  

Mugur Isărescu: "Criza ouălor în UE, iarăşi, nu avem cum să ne batem cu ea. Energia electrică, aproape 6%. Combustibilul, 8%. Toţi sunt factori care atârnă greu în coşul de consum."

Pentru sfârşitul anului, Banca Naţională estimează că inflaţia va urca până la 3,6%, mai mult faţă de prognoza precedentă.

Mugur Isărescu: "Dacă te uiti la creşterile lunare, prognoza arata cresteri mici în perioada urmatoare. Poate ca in toamnă vor mai fi cresteri de preturi, dar cu mult mai mici decat in toamna anului trecut."

Creşterile salariale sunt o altă cauză a scumpirilor, spune guvernatorul.

Indicele ROBOR, de care depind românii cu împrumuturi în lei, a ajuns astăzi la 2,73%. Un record al ultimilor patru ani.

La un credit de 225 de mii de lei, un român plăteşte o rată, luna aceasta, cu 230 de lei mai mult decât anul trecut. 

Însă, de la Banca Naţională, evoluţia ROBOR se vede diferit. 

Mugur Isărescu: "Se poate spune nu că vor da 100 de lei în plus, ci rata precedentă a fost cu 100 de lei mai mică."

Mugur Isărescu a anunţat că, de anul viitor, va pleca din fruntea Băncii Naţionale, după 18 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » La toamnă vine un nou val de scumpiri. Probleme mari şi pentru românii care au împrumuturi în lei