Anunț major pe piața de energie. Cine cumpără afacerile Enel din România
După ce a anunțat că pleacă din România pentru că nu mai poate crește, Enel a început negocieri exclusive cu grecii de la compania Public Power Corp pentru preluarea activelor din țara noastră. Compania națională de electricitate a Greciei a anunțat un prim pas pentru a cumpăra afacerile din România. Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor ieșirea de pe piața din România.
Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a anunţat miercuri seara că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel privind posibila achiziţie a activelor acesteia din România, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.
De ce pleacă Enel din România și ce se întâmplă cu clienții săi
Luna trecută, cu prilejul prezentării noii sale strategii actualizate, Enel SpA a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări. Cea mai mare parte a planului de vânzare de active - care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru - va fi realizată până la finalul lui 2023.
Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a dat asigurări că a luat măsuri privind accesul neîntrerupt la alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii Enel după ce gigantul italian a confirmat că va pleca din România. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a confirmat și el: clienții Enel că nu vor avea de suferit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰