Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Veste bună pentru pensionarii care au primit mai mulți bani, la recalcularea pensiilor

Veşti bune pentru pensionarii care au primit mai mulţi bani, din cauza greşelilor de recalculare. Senatul a aprobat o propunere a Ministrului Muncii, prin care oamenii care se află în această situaţie nu vor mai fi obligaţi să îi înapoieze. Scutirea de la plată se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, arată propunerea ministerului. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

de Redactia Observator

la 09.10.2024 , 13:47

"Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează", se arată în propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

Scutirea de la plată a debitelor rezultate în urma greșelilor aferente recalulării pensiilor se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul existenței debitelor.

"Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activități independente, nu fac obiectul scutirii de la plată, potrivit prevederilor prezentei legi", se arată la art. 2 al propunerii legislative.

Vezi și
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » Ştiri economice » Veste bună pentru pensionarii care au primit mai mulți bani, la recalcularea pensiilor