Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Veste TRISTĂ pentru şoferi! Ce se va întâmpla cu preţul RCA

O parte importantă a vehiculelor înmatriculate în România nu sunt asigurate RCA, se arată într-un raport realizat de Consiliul Concurenţei. Principala consecinţă a acestui fapt o constituie creşterea preţului poliţelor RCA, semnalează Consiliul Concurenţei

de Redactia Observator

la 07.01.2016 , 12:52

O parte importantă a vehiculelor înmatriculate în România nu sunt asigurate RCA, se arată într-un raport realizat de Consiliul Concurenţei. Principala consecinţă a acestui fapt o constituie creşterea preţului poliţelor RCA, semnalează Consiliul Concurenţei

Raportat la datele furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, gradul de cuprindere în asigurare a RCA este mult inferior nivelului ideal de 100%. Acesta depăşea cu puţin 70%, după primele șase luni din 2015, deși organismele europene impun un nivel de minimum 85%, se arată în raportul Consiliului Concurenței. În plus, la categoria de vehicule "altele decât autoturisme", acolo unde autoutilitarele și camioanele sunt dominante, procentajul de asigurare ar fi chiar mai mic, de doar 52%.

În opinia Consiliului Concurenței, principalele efecte ale numărului mare de autovehicule neasigurate sunt creșterea daunelor achitate de Fondul pentru Victimele Străzii și posibila majorare a contribuțiilor asigurătorilor. În final, cei care vor plăti pentru accidentele provocate de mașinile neasigurate sunt tot șoferii care vor să cumpere o poliță RCA.

Articolul continuă după reclamă

"Probabil, ca urmare a reducerii gradului de cuprindere în asigurare a RCA din ultimii ani, coroborat cu alți factori, precum creșterea abruptă a despăgubirilor acordate de instanțe ca daune morale victimelor accidentelor auto, contribuția la FPVS a asigurătorilor RCA a crescut, în anul 2015, de la 1% la 2% din valoarea primelor de asigurare", constată Consiliul Concurenței, arătând că o continuare a acestor tendințelor poate determina o nouă creștere a contribuției asigurătorilor la fond, iar scumpirea RCA poate afecta mai departe gradul de cuprindere în asigurare, descurajând anumiți șoferi să mai încheie polițe RCA. "Din punctul nostru de vedere, această spirală este profund nocivă pentru sistemul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă", punctează Consiliul Concurenței.

Raportul Consiliului Concurenței recomandă și o serie de măsuri care ar putea duce la creșterea cuprinderii în asigurare. Instituția se adresează Poliției, care ar trebui să sporească numărul și eficiența controalelor în trafic, dar și Autorității de Supraveghere Financiară care ar trebui să schimbe modalitatea de emitere a polițelor RCA.

"Din punctul nostru de vedere, emiterea polițelor RCA într-o manieră apropiată de cea în care sunt emise rovinietele ar crește acuratețea informațiilor înregistrate în baza de date CEDAM, cu efecte pozitive la nivelul funcționării pieței. Proprietarii vehiculelor neasigurate RCA ar putea fi notificați și apoi, eventual, sancționați pentru nerespectarea regulilor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă a autovehiculelor. Ne așteptăm ca această abordare să conducă atât la radierea unui număr însemnat de vehicule care sunt scoase efectiv din uz, dar sunt încă înmatriculate, cât și la încheierea de polițe RCA pentru multe vehicule folosite doar ocazional. Ambele situații au același efect, de creștere a gradului de cuprindere în asigurare a RCA", se arată raportul citat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Veste TRISTĂ pentru şoferi! Ce se va întâmpla cu preţul RCA