Antena Meniu Search
x

Video Vești rele pentru bucureșteni: apa caldă și căldura se scumpesc din nou. "Ce să facem? Trebuie să trecem peste iarna aceasta"

Apa caldă şi căldura se scumpesc din nou la Bucureşti, după majorarea de acum şase luni. De la aproape 860 de lei, gigacaloria a ajuns o mie 150 de lei. Primarul Capitalei promite, însă că va majora subvenţia plătită de primărie. Doar că asta nu ţine de el. De votul consilierilor municipali depinde nota de plată pe care o vor plăti la iarnă aproape un milion 200 de mii de oameni. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 02.11.2022, 00:20

Vezi și

Este a doua scumpire de anul acesta, justificată prin mărirea costurilor de producţie şi transport. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "Se aplică începând de azi, 1 noiembrie. Preţul de producţie este cu 25% mai mult."

Primăria Capitalei subvenţiona gigacaloria cu 500 de lei până acum. Ca să rămână la acelaşi preţ, 346 de lei, municipalitatea va trebui să mărească ajutorul la peste 800 de lei.  Dacă nu face asta, gigacaloria va costa 640 de lei, adică dublu.

Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: "Orice scumpire a început să ne înspăimânte. Avem 56 de apartamente. Sunt apartamente numai cu 3 si 4 camere. Dacă este suprafaţa radiantă mai mare, si consumul este mai mare."

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: "Pentru un apartament cu 4 camere, la fel ca acesta, consumul mediu într-o lună de iarnă este de puţin peste o gigacalorie. Asta înseamnă că factura de iarna trecută nu a depăşit 400 de lei pe lună. Însă, dacă majorarea se va aplica la consumator, pentru acelaşi apartament şi acelaşi consum, factura va creşte la aproape 700 de lei."

 Încălzirea pe timp de iarnă, o problemă pentru bucureșteni

Diferenţa este la fel de mare la un apartament cu trei camere, dacă primăria nu va suporta o parte din scumpirea gigacaloriei. Apa caldă şi încălzirea vor costa peste 500 de lei, faţă de aproape 300. Iar la apartamentele cu două camere şi garsoniere, factura se dublează. 

"Enorm, enorm. Dar asta e, ce să facem? Trebuie să trecem peste iarna aceasta."

"Şi cu centrala ce facem? Gazele se scumpesc nu? Deci tot acelaşi lucru." 

Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: "Facem economie, Închidem robineţii. În ultima perioadă, foarte mulți au adoptat o altă metodă. Ori pleacă la copii, ori vând apartamentele și își iau o garsonieră unde să poată face faţă cheltuielilor."

În timp ce oamenii caută cele mai ieftine soluţii pentru iarna aceasta, Nicuşor Dan spune că bucureştenii branşaţi la reţeaua de termoficare nu au de ce să îşi facă griji. Vor plăti la fel pentru apă caldă şi căldură pentru că va creşte subvenţia. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "Pe angajamentul nostru de a păstra pretul pentru populație de 350 de lei, cetătenii vor plăti 350 şi PMB 800." 

Asta înseamnă că subvenţia pentru anul viitor va creşte cu încă 200 de milioane de lei şi va ajunge la 1,6 miliarde de lei. Doar dacă toţi consilierii locali vor vota pentru asta. 

Mari probleme vor avea spitalele şi agenţii economici. Nu primesc subvenţie - plătesc preţul întreg la gigacalorie. Patru din cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei sunt branşate la Termoenergetica.

Eduard Ivaşcu, reprezentant ASSMB: "În decembrie anul trecut, factura la unul dintre aceste spitale, spitalul Malaxa, a fost de 50.000 de lei."

Chiar dacă Primăria va mări subvenţia, bucureştenii tot vor plăti mai scump căldura. Tariful a mai fost majorat în aprilie şi va apărea în facturile pentru noiembrie şi decembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Vești rele pentru bucureșteni: apa caldă și căldura se scumpesc din nou. "Ce să facem? Trebuie să trecem peste iarna aceasta"