Antena Meniu Search
x

Video Românii care mai au doar două luni să își pună repartitoare de căldură sau contoare. Amenzi mari pentru cei care nu o fac

O cheltuială în plus pentru circa un milion de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare. Până la finalul anului, sunt obligate să îşi monteze repartitoare de căldură sau contoare individuale. Cine nu face acest lucru poate primi amenzi de până la o mie de lei. Şi cei care au instalate modele mai vechi, care nu pot fi citite de la distanţă, trebuie să le schimbe, însă mai au cinci ani la dispoziţie.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.10.2022, 19:42

Vezi și

Specialist: "Un senzor aici şi un senzor montat aici, sub carcasă. Acesta măsoară temperatura mediului ambiant, iar acesta măsoară temperatura caloriferului. Face diferenţa de temperatură între cei doi senzori, o integrează în timp şi astfel va contoriza unitatea de măsură".

Aceste repartitoare vor trebui instalate în toate apartamentele care primesc apă caldă şi căldură în sistem centralizat.

Aproape un milion de români trebuie să scoată bani din buzunare pentru repartitoare

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Pentru a şti exact cât consumi energie termică, ar trebui să ai un echipament care să-ţi măsoare consumul tău de energie termică. Ar trebui să plătim câtă energie termică consumăm.

Pe acelaşi subiect

Un repartitor costă între 60 şi 150 de lei. Astfel că, pentru un apartament cu trei camere în care există 5 calorifere, investiţia nu este deloc de neglijat.

Ionuţ Nejloveanu, director tehnic firmă: Repartitoarele sunt cu undă radio, transmit datele prin undă către operatorul cu care s-a încheiat contractul.

Şi pentru citirea lunară a datelor trebuie achitată o sumă - între 2,5 şi 3,5 lei. Există şi varianta în care proprietarii îşi pot monta în afara locuinţei un singur contor. 

Ionuţ Nejloveanu, director tehnic firmă: Pe casa scării, acolo unde e caseta de contorizare. Înregistrează agentul termic la intrare în apartament.

Preţul unui astfel de dispozitiv variază între 1.500 şi 2.500 de lei. Numai că aparatele pot fi montate doar în imobilele noi. Pentru blocurile vechi, singura variantă rămâne repartitorul. Şi chiar dacă în curând expiră termenul până la care pot fi montate, nu mulţi locatari s-au conformat. Deşi amenzile pot ajunge până la o mie de lei.

Reporter-Locuitori: -Aveţi de gând să vă montaţi în perioada următoare?

- Când o fi instalaţiile bine făcute în cartier, atunci da. Acum nu e niciun rost să dăm nişte bani, pentru ce?

Important de menţionat - în cazul în care locatarii nu primesc căldură de la reţeaua de termoficare şi lasă pornite alte dispozitive pentru a se încălzi, acest consum nu este înregistrat de repartitor.

Specialist: Am dat drumul la cele două aeroterme. Şi o să urmărim termometrul să vedem dacă înegistrează repartitorul ceva! Avem 30 de grade temperatura mediului ambiant, caloriferul este rece şi repartitorul arată zero. Atâta timp cât caloriferul nu este cald, el nu înregistrează de la o temperatură exterioară.

Datele oficiale de la finalul anului trecut arătau că, în toată ţara, doar în 347 de mii de apartamente erau montate repartitoare sau contoare de energie termică. La nivel naţional, există peste un milion de consumatori racordaţi la reţelele de termoficare. Cei mai mulţi se află în Bucureşti - peste 562 de mii, Capitala fiind urmată de Oradea, cu 71 de mii de apartamente şi de Craiova, cu 58 de mii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Românii care mai au doar două luni să își pună repartitoare de căldură sau contoare. Amenzi mari pentru cei care nu o fac