Video Victimele violenţei ar putea fi scutite de taxele de timbru pentru divorţ şi partaj
Victimele violenţei domestice ar putea fi scutite de plata taxei judiciare de timbru, dacă divorţează de soţii agresori. Asta cer aleşii din Parlament printr-un proiect de lege. Specialiştii spun că de cele mai multe ori, femeile nu părăsesc relaţiile în care sunt supuse la abuzuri din partea partenerilor deoarece nu dispun de resurse financiare, asta în special în cazul femeilor cu copii.
Iniţiatorii proiectului speră să le încurajeze pe femeile care vor să se despartă de agresorii lor odată cu eliminarea taxelor judiciare de timbru.
"Trebuie să le facilităm şi accesul la justiţie fără să aibă constrângeri financiare. Pe româneşte, fără să fie obligate să stea cu agresorul, de exemplu, în aceeaşi casă în continuare pentru că nu are suma de bani necesară să taxeze un eventual proces de partaj de bunuri. Gândiţi-vă că majoritatea victimelor violenţei domestice posibil să nu aibă acces la resurse financiare suficiente", spune Alina Gorghiu, iniţiator proiect de lege.
Proiectul a fost depus la Senat şi urmează să fie consultat de specialişti
Taxa judiciară de timbru poate ajunge până la 200 de lei în cazul divorţurilor, însă dacă vorbim de cereri de partaj, ea reprezintă 6% din valoarea bunurilor pe care soţii trebuie să şi le împartă. Aceasta se plăteşte la începutul procesului de către reclamant, adică de persoana care sesizează instanţa.
- Româncă, găsită fără viaţă în casa unul soldat francez de 77 de ani. Bărbatul a fost prins în Spania
- Filmul tentativei de crimă din Iaşi. Şi-a atacat soţia în timp ce dormea, pentru că voia să îl părăsească
- Femeia din Iaşi înjunghiată de soț a scăpat cu viaţă doar pentru că lama cuțitului s-a rupt în timpul atacului
- O femeie a fost înjunghiată de soţ, la Iaşi. Fiul celor doi şi-a găsit mama, într-o baltă de sânge, pe pat
- Furie în rândul românilor după ce 26 de femei au fost ucise, de la începutul anului: Siguranţa nu e un moft
"Pentru bunurile comune, care sunt comune la momentul căsătoriei şi ulterior prin efectul divorţului trebuie să se împartă în cote de 1 pe 2 vândute către terţi. Statul român consideră că este o înstrăinare şi se percepe această taxă", spune Cătălin Crăciunescu, avocat.
Lipsa banilor le forţează adesea pe femei să rămână în căsnicii unde sunt abuzate. Doar în primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au intervenit la 40 de mii de cazuri de violenţă domestică.
"Până când violenţa nu escaladează în act de violenţă extremă, femeile nu se salvează şi nu îşi dau şansa unei vieţi în siguranţă. Este o formă de control din partea abuzatorului, care de multe ori interzice să aibă un loc de muncă sau de resursele financiare pe care el le asigură pentru familie", spune Luminiţa Popescu, secretar de stat ANES.
În primele 5 luni ale 2025, doar 3.500 de femei au apelat la linia telefonică dedicată victimelor violenţei domestice.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰