Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Victimele violenţei ar putea fi scutite de taxele de timbru pentru divorţ şi partaj

Victimele violenţei domestice ar putea fi scutite de plata taxei judiciare de timbru, dacă divorţează de soţii agresori. Asta cer aleşii din Parlament printr-un proiect de lege. Specialiştii spun că de cele mai multe ori, femeile nu părăsesc relaţiile în care sunt supuse la abuzuri din partea partenerilor deoarece nu dispun de resurse financiare, asta în special în cazul femeilor cu copii.

de Redactia Observator

la 10.06.2025 , 07:53

Iniţiatorii proiectului speră să le încurajeze pe femeile care vor să se despartă de agresorii lor odată cu eliminarea taxelor judiciare de timbru.

"Trebuie să le facilităm şi accesul la justiţie fără să aibă constrângeri financiare. Pe româneşte, fără să fie obligate să stea cu agresorul, de exemplu, în aceeaşi casă în continuare pentru că nu are suma de bani necesară să taxeze un eventual proces de partaj de bunuri. Gândiţi-vă că majoritatea victimelor violenţei domestice posibil să nu aibă acces la resurse financiare suficiente", spune Alina Gorghiu, iniţiator proiect de lege.

Proiectul a fost depus la Senat şi urmează să fie consultat de specialişti

Vezi și

Taxa judiciară de timbru poate ajunge până la 200 de lei în cazul divorţurilor, însă dacă vorbim de cereri de partaj, ea reprezintă 6% din valoarea bunurilor pe care soţii trebuie să şi le împartă. Aceasta se plăteşte la începutul procesului de către reclamant, adică de persoana care sesizează instanţa.

Pe acelaşi subiect

"Pentru bunurile comune, care sunt comune la momentul căsătoriei şi ulterior prin efectul divorţului trebuie să se împartă în cote de 1 pe 2 vândute către terţi. Statul român consideră că este o înstrăinare şi se percepe această taxă", spune Cătălin Crăciunescu, avocat.

Lipsa banilor le forţează adesea pe femei să rămână în căsnicii unde sunt abuzate. Doar în primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au intervenit la 40 de mii de cazuri de violenţă domestică.

"Până când violenţa nu escaladează în act de violenţă extremă, femeile nu se salvează şi nu îşi dau şansa unei vieţi în siguranţă. Este o formă de control din partea abuzatorului, care de multe ori interzice să aibă un loc de muncă sau de resursele financiare pe care el le asigură pentru familie", spune Luminiţa Popescu, secretar de stat ANES.

În primele 5 luni ale 2025, doar 3.500 de femei au apelat la linia telefonică dedicată victimelor violenţei domestice.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi calculat cât de mult vă costă măsurile de austeritate?
Observator » Ştiri economice » Victimele violenţei ar putea fi scutite de taxele de timbru pentru divorţ şi partaj