Vin luni de coşmar pentru cei cu rate în lei! Indicele ROBOR nu se opreşte din creştere şi poate aduce apocalipsa ratelor
Scenariul apocaliptic al pieţei imobiliare din 2008 tinde să se repete. Se construiesc imobile peste noapte, iar românii deja se supraîndatorează în credite.
Scenariul apocaliptic al pieţei imobiliare din 2008 tinde să se repete. Se construiesc imobile peste noapte, iar românii deja se supraîndatorează în credite. Indicele ROBOR a atins şi azi un prag istoric, ceea ce creşte cu zeci de procente ratele celor împrumutaţi în moneda naţională. Pentru ei urmează cel puţin trei luni de coşmar. Iar analiştii financiari sunt pesimişti şi spun că ne îndreptăm spre o criză financiară de proporţii.
Indicele ROBOR în funcţie de care se calculează ratele odată la 3 luni a atins aceste zile cel mai înalt nivel din ianuarie 2015 până în prezent. De 3 zile, acesta a explodat, din cauza dispariţiei lichidităţii din piaţă, şi odată cu el, şi ratele românilor care au crescut cu zeci de lei.
În septembrie 2016, rata la un astfel de imobil prin programul Prima Casă era de 910 lei. Acum, aceeaşi rata este undeva estimată la 1.020 de lei în creştere cu 110 lei. De altfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea per ansamblu este de 12%.
Reprezentanţii de la BNR trag un semnal de alarmă şi spun că inclusiv inflaţia atinge un prag îngijorător.
Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: "E evident că există o tendinţă inflaţionistă. BNR a constat-o şi în ultimul raport de inflaţie şi în ultimele comunicate. Vedem, de altfel, cu ochiul liber, scumpiri ale preţurilor"
Ratele cresc şi românii cumpără în continuare pe bandă rulantă, deşi preţurile imobilelor cresc vertiginos. Un apartament de 2 camere în zona Domenii sau Panduri, costa anul trecut în jur de 65.000 de euro, iar acum, acelaşi apartament cu 2 camere costă aproape 90.000 euro, fără loc de parcare.
Vilele de genul acesta vor deveni din ce în ce mai inaccesibile şi asta pentru că preţul unui mp depăşeşte chiar şi 2.000 de euro, iar preţul total al unei astfel de construcţii cu tot cu TVA poate depăşi chiar şi suma de 200.000 de euro.
Dovada astăzi la târgul imobiliar. Sute de doritori s-au înghesuit în oferte, iar unii deja au semnat antecontractul. Cei mai mulţi dintre dezvoltatorii nu mai acceptă Prima Casă. Singurele variante sunt: banii cash sau credit ipotecar.
Cosmin Popa, reprezentant dezvoltator imobiliar: "Rate la dezvoltator nu mai acceptăm, deoarece nu vrem să blocăm banii pe o perioadă mai mare de timp. 25% la credit ipotecar sau cash!"
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰