Antena Meniu Search
x

Vremea caldă din iarnă aduce pagube agricultorilor. O parte din culturi sunt compromise

E o vreme splendidă, dar asta nu ar trebui să ne bucure. Ianuarie e pe final, nu am văzut zăpadă în multe locuri din ţară, iar în acest weekend temperaturile urcă până la 14 grade Celsius. Anomaliile vremii îi înspăimântă pe agricultori.

de Redactia Observator

la 25.01.2020, 23:28

Vezi și

E o vreme splendidă, dar asta nu ar trebui să ne bucure. Ianuarie e pe final, nu am văzut zăpadă în multe locuri din ţară, iar în acest weekend temperaturile urcă până la 14 grade Celsius. Anomaliile vremii îi înspăimântă pe agricultori. Ar putea fi cel mai secetos an din ultimele două decenii. O parte dintre culturi sunt compromise. Asta înseamnă că vom cumpăra legume şi fructe mai scumpe chiar şi cu 20 la sută.

Este necazul agricultorilor români, care de luni bune nu au văzut picătură de ploaie. La Vărăşti, Giurgiu - în curtea unui fermier a răsărit ceapa verde.

În pericol sunt şi culturile de toamnă. Din pricina căldurii, grâul a încolţit deja. Fără stratul protector al zăpezii, cultura e compromisă, mai ales dacă un ger ar veni brusc.

Îngrijoraţi sunt şi agricultorii din judeţul Dolj. Fără un sol umed, fermierii se tem că nu vor putea planta, aşa că au scos deja utilajele în câmp.

Toate aceste anomalii termice se văd şi pe hărţile experţilor. În luna Decembrie, România nu a avut un sol suficient de umed. Aceeasi situatie si mai multe zone din Europa centrală şi de est.

Lipsa zăpezii în miez de iarnă ne va scumpi legumele la primăvară. Din cauza secetei, agricultorii spun ca in acest an, legumele se vor putea scumpi cu 20 la suta. vom plati mai mult chiar si pt paine, caci graul s-ar putea scumpi cu zece procente. si cartoful romanesc ne va costa mai mult. Acesta se va scumpi cu 10-15 la suta.

Primavara timpurie are si o parte. parfumata: in curtile multor români au înflorit deja ghioceii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Vremea caldă din iarnă aduce pagube agricultorilor. O parte din culturi sunt compromise