Zona euro se îndreaptă către o recesiune moderată după cinci luni consecutive de reducere a activității economice
Evoluțiile economice și politice din ultimele luni alimentează îngrijorările experților, guvernanților și oamenilor obișnuiți din europa legate de o potențială criză economică în următoarele luni. După cum arată datele citate de Reuters, activitatea economică din zona euro a înregistrat cea de-a cincea lună consecutivă de scădere, sugerând că economia se îndreaptă către o recesiune ușoară, antrenată de reducerea cheltuielilor pe fondul inflației.
Indicele final compozit al managerilor de achiziții (PMI) al S&P Global pentru zona euro, văzut ca un bun ghid pentru sănătatea economică, a crescut la 47,8 în noiembrie, de la minimul din octombrie 23, de 47,3, potrivit unei estimări preliminare. Orice valoare mai mică de 50 indică o contracție a economiei.
"O a cincea scădere lunară consecutivă semnalată de PMI crește probabilitatea ca zona euro să intre în recesiune", a declarat Chris Williamson, economist-șef la S&P Global Market Intelligence. "Cu toate acestea, în prezent, încetinirea creșterii economice rămâne doar modestă, cu o relaxare a ratei globale de contractare în noiembrie de doar 0,2% din PIB".
Economiștii au oferit o șansă medie de 78% de recesiune în blocul comunitar în decurs de un an, potrivit unui sondaj Reuters de luna trecută, și au prezis că economia se va contracta cu 0,4% în acest trimestru. Cu cererea în scădere din nou și perspectiva redusă a unei revenirii iminente a firmelor a redus la angajări - indicele ocupării forței de muncă a scăzut la 51,8 de la 52,5. Șomajul în regiune a scăzut la 6,5% în octombrie, au arătat joi datele oficiale. Un PMI care acoperă industria dominantă a serviciilor din bloc a scăzut la 48,5 de la 48,6, cea mai mică valoare de la începutul anului 2021 și sub estimarea preliminară din 48,6.
Cu toate acestea, atât indicele prețurilor de intrare, cât și cel al prețurilor de ieșire au scăzut, sugerând că presiunile inflaționiste ar fi putut atinge deja punctul culminant, probabil vești bune pentru factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană. Indicele prețurilor de ieșire a fost un minim de 3 luni de 62,3. Inflația din blocul comunitar a fost mai mică decât cea preconizată în noiembrie, de 10,0%, au arătat datele preliminare oficiale săptămâna trecută, de cinci ori față de ținta iniţială de 2% a BCE. Banca a crescut ratele dobânzilor pentru a încerca să îmblânzească creșterea prețurilor și se așteaptă să adauge încă 50 de puncte de bază în cursul acestei luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰