Antena Meniu Search
x

Curs valutar

9 septembrie 2024, prima zi de şcoală. Ce schimbări aduce noul an şcolar

Vacanţa de vară a trecut, în mare măsură, astfel că ne pregătim pentru un moment extrem de important în viaţa a milioane de români şi anume începutul unui an şcolar, moment care va avea loc, anul acesta, luni, 9 septembrie.

de Redactia Observator

la 06.09.2024 , 15:53

Anul şcolar 2024-2025 vine cu o mulţime de schimbări pentru elevii din România Anul şcolar 2024-2025 vine cu o mulţime de schimbări pentru elevii din România - Profimedia (imagine ilustrativă)

Elevii din întreaga ţară s-au bucurat, din plin, de o vacanţă de vară de aproximativ două luni şi jumătate. Însă, vacanţa de vară s-a încheiat, în mare măsură, iar pregătirile pentru începerea noului an şcolar au intrat în linie dreaptă.

Elevii numără orele rămase până la revederea cu colegii şi cu profesorii sau până la momentul în care vor fi puşi în situaţia de a trăi senzaţii noi, iar aici ne gândim la cei care trec în clasa a V-a sau, mai ales, la cei care fac pasul de la şcoală la liceu.

Circa 3 milioane de elevi revin în bănci din 9 septembrie 

Articolul continuă după reclamă

Numărul elevilor din România a oscilat, în ultimii ani, în jurul valorii de trei milioane, iar anul acesta nu pare să aducă ceva nou în privinţa acestei cifre. Chiar şi aşa, numărul de elevi din România este în continuă scădere, faţă de trecutul nu foarte îndepărtat.

Pe acelaşi subiect

Mai mult, s-a constatat tot mai des, în ultimii ani, o creştere a numărului de elevi care se pierd pe drum, care nu mai ajung să susţină la timp sau poate chiar nu mai ajuns să susţină deloc examenul de Evaluare Naţională sau examenul de Bacalaureat.

Prima zi de şcoală din anul şcolar 2024-2025 aduce multe schimbări 

Cum era de aşteptat, şi anul şcolar 2024-2025 vine cu o mulţime de schimbări pentru elevi. Culmea este că ultima noutate impusă de autorităţi este şi cea mai importantă, examenul de Bacalaureat urmând a fi susţinut, din acest an şcolar, în două etape.

Astfel, din diferite motive, printre care cel conform căruia în vară este mult prea cald, s-a decis ca probele orale de la Bacalaureat să fie susţinute în perioada 27 ianuarie - 7 februarie 2025. Se vor susţine probele orale la limba română, limba maternă, unde este cazul, şi o limbă de circulaţie internaţională, dar şi evaluarea competenţelor digitale. Probele scrise vor fi susţinute în vara anului viitor, respectiv în perioada 10-16 iunie 2025.

O altă schimbare adusă de anul şcolar 2024-2025 o reprezintă acordarea burselor de rezilienţă. Bursa de rezilienţă este în valoare de circa 300 de lei şi se acordă elevilor cu rezultate bune la învăţătură, dar care nu se încadrează neapărat în bursa de merit, şi se poate acorda şi elevilor cu afecţiuni oncologice şi/ sau cronice.

Prima vacanţă a elevilor începe pe 26 octombrie 

Deşi poate mulţi dintre ei nu sunt tocmai încântaţi de începerea noului an şcolar, elevii nu trebuie să dezarmeze pentru că vor avea parte de o nouă vacanţă după doar aproximativ o lună şi jumătate de la începutul anului şcolar 2024-2025.

Este vorba despre vacanţa de toamnă, de care elevii se pot bucura în perioada sâmbătă, 26 octombrie 2024, duminică, 3 noiembrie 2024, şi care face, practic, legătura între modulul 1 de cursuri, care se încheie vineri, 25 octombrie 2024, şi modulul 2 de cursuri, care începe luni, 4 noiembrie 2024, şi care ţine până vineri, 20 decembrie 2024, urmând ca de sâmbătă, 21 decembrie 2024, elevii să intre în aşa-numita vacanţă de iarnă sau vacanţă pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Educaţie » 9 septembrie 2024, prima zi de şcoală. Ce schimbări aduce noul an şcolar