Antena Meniu Search
x

Video A ales să facă şcoala profesională, iar la 17 ani şi-a găsit un job bine plătit înaintea celor care termină liceul la zi

Se caută elevi dornici de muncă! Nici nu contează dacă merg sau nu mâine la Evaluarea Naţională sau ce note au în catalog. E nevoie de angajaţi pentru hoteluri, restaurante, mall-uri, zone în care există un deficit masiv. Aşa că şcolile profesionale le dau tinerilor şansa să se înscrie chiar şi dacă n-au luat examenele. Astfel, îşi pot găsi şi de muncă mai uşor. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 13.06.2022, 20:18

Vezi și

Comercianţi, vânzători, lucrători hotelieri, bucătari, ospătari sau mecanici auto. Joburi tot mai greu de acoperit. Şcolile profesionale sau duale încearcă să rezolve asta.

Gabriela Enache, director Liceul Costin C. Kiriţescu: Elevii absolvenţi de gimnaziu care au luat Evaluarea Naţională sau poate nu au obţinut acest examen, elevi care nu au mers la liceu şi nu au reuşit să continue după clasa a opta. Sunt foarte multe domenii în care este nevoie de forţă de muncă calificată şi nu se poate obţine decât prin învăţământul profesional sau învăţământul dual. 

Tinerii de la profesională pot avea un job bine plătit înaintea celor care termină liceul la zi. Este exemplul Mihaelei, care s-a înscris la un colegiu economic din Bucureşti şi, acum, la doar 17 ani, urmează să devină consilier de modă. 

Mihaela, elevă: În cursul săptămânii, doua zile liceu, trei zile practică, şase ore în fiecare zi. Aranjez, interacţionez cu clienţii. Vreau să continui şi studiile, ca sa dau Bacul, şi să evoluez. 

Pe acelaşi subiect

Nicoleta Negoianu, profesor învăţământ dual: Ei au prioritate la angajare printr-un examen de certificare a competenţelor profesionale. 

Oana Popa, director magazin de modă: Îi învăţăm cum să vorbească cu clienţii, ce trebuie să facă, cum să vândă, cum să se comporte.

Chiar şi aşa, există suficiente probleme. 

Oana Popa, director magazin de modă: Ce observăm noi este un pic mai puţină responsabilitate în rândul tinerilor, generaţia asta e un pic mai...iau decizii foarte uşor să plece, e nevoie şi din partea angajatorilor să vină cu ceva.

Doar în Bucureşti sunt peste 50 de şcoli profesionale şi duale

Studiile durează trei ani şi înseamnă 20 la sută practică şi 80 la sută teorie, în primul an. Ca până la final, procentele să se inverseze. Elevii trebuie să ştie că vor primi şi o bursă lunară din partea statului împreună cu angajatorul de minimum 400 de lei. 

Doar în Capitală sunt peste 50 de şcoli profesionale şi duale care îi aşteaptă pe tineri la înscrieri începând cu luna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » A ales să facă şcoala profesională, iar la 17 ani şi-a găsit un job bine plătit înaintea celor care termină liceul la zi