Antena Meniu Search
x

Noul an școlar, un risc pentru copiii cu boli cronice (Video)

Dacă părinţii copiilor sănătoşi sunt îngrijoraţi de scenariile pentru începutul şcolii, cei care au copii cu boli cronice sunt de-a dreptul îngroziţi. Cel mai greu le este părinţilor care au în grijă un copil sănătos și unul cu o boală cronică. Scenariul cel mai negru pentru ei sună așa: copilul sănătos aduce de la școală virusul, iar copilul care are diabet, de exemplu, se infectează. Pentru ei, nimeni nu are nicio soluție. 

de Redactia Observator

la 17.08.2020, 20:29

Vezi și
  • Părinții care au copii cu boli cronice sunt puși în mare dificultate.

Sebi are 12 ani şi suferă de o boală gravă. Nu a mers nicio zi la şcoală, dar e clasa a patra pentru că a învăţat la domiciliu. Băieţelul are însă o soră care este elevă în clasa a zecea, iar părinţilor le e teamă că fata ar putea aduce virusul acasă dacă merge la şcoală din toamnă.

Aura Vlad, mama lui Sebi: Problema este că i-am pasat deja la 16 ani ei toată responsabilitatea asta pe umeri şi îi e frică ei să nu cumva să îşi îmbolnăvească fratele, iar fratele să moară din vina ei. Nu ştiu dacă ia cineva în calcul situaţiile astea la minister. Se face un experiment, iar eu nu vreau să fac parte la experimentul ăsta de acum.

Mama şi-ar dori ca, măcar o perioadă, fata să înveţe online. O sperie numărul mare de cazuri de COVID şi e convinsă că elevii nu vor putea respecta regulile de igienă şi distanţare. Şi se teme chiar că la şcoală vor merge şi copii bolnavi care pot transmite virusul.

Aura Vlad, mama lui Sebi: Stăm la un apartament cu două camere. Dacă o duc la bunici, bunicii sunt bolnavi cu diabet. E ca şi cum îi pun pe ei în pericol. Nu vreau să am pe conştiinţă nimic. M-am gândit şi la varianta să plec în chirie cu Sebi, dar ce fac? Nu am cum să o abandonez nici pe ea.

Medicii spun că cei mici, care au probleme oncologice, care au făcut transplant sau cei care are sunt hipertensivi şi suferă şi de obezitate nici n-ar trebui să meargă la şcoală. Iar dacă au un frate de vârstă şcolară, părinţii trebuie să cântărească bine lucrurile.

Mihai Craiu, medic pediatru: Dacă e vorba de un copil mai mare, cel care merge la şcoală şi care ştie să se spele pe mâini, ştie să se schimbe când a venit de la şcoală, ştie să respecte nişte reguli cu fratele sau sora mai mică, atunci nu e un pericol. Ar trebui să poarte ceva la gură. Nu e vorba de mască medicală! De N95. Poate să poarte la gură orice: un fular, o bandană, o bentiţă mai lată, un batic şi putem să ne jucăm. Particulele de salivă nu se vor duce pe fratele nostru.

În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii dă asigurări că vor fi soluţii pentru toţi, fără a şi spune public care sunt acestea. Părinţii aşteaptă în continuare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Educatie » Noul an școlar, un risc pentru copiii cu boli cronice (Video)