Antena Meniu Search
x

Andronescu a schimbat calendarul admiterii la liceu, elevii şi părinţii anunţă proteste

Federaţia sindicatelor "Spiru Haret" susţine că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin prin care "dinamitează admiterea în liceu", schimbând calendarul admiterii la licee, deşi unele etape sunt deja în desfăşurare.

de Redactia Observator

la 14.05.2019, 09:52

Andronescu a schimbat calendarul admiterii la liceu, elevii şi părinţii anunţă proteste - Hepta via Mediafax / Alexandru_Dobre

Federaţia sindicatelor "Spiru Haret" susţine că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin prin care "dinamitează admiterea în liceu", schimbând calendarul admiterii la licee, deşi unele etape sunt deja în desfăşurare.

Sindicaliştii spun că astfel Ministerul Educaţiei amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională, şi se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, "lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal". "Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice", spun reprezentanţii "Spiru Haret".

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" susţine că "ministrul educaţiei dinamitează admiterea în liceu".

"Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfăşurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educaţiei Naţionale amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională", se arată într-un comunicat al Federaţiei "Spiru Haret".

Reprezentanţii acesteia susţin că, prin acelaşi act, se amână până la 30 mai şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, "lucru care va afecta grav şi mişcarea de personal".

"Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte.

De exemplu, în Bucureşti, de mâine, liceele ar trebui să-şi prezinte oferta. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârşitul lunii mai", a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", citat în comunicat.

Federaţia "Spiru Haret" solicită anularea Ordiului 3995/13.05.2019. În condiţiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest.

Conform vechiului calendar, probele de aptitudini ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul aprobat astăzi de Andronescu și încă nepublicat în Monitorul Oficial prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019.

Ordinul prevede și decalarea perioadei de înscriere la aceste probe, înscrieri care au avut însă deja loc conform calendarului încă în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Andronescu a schimbat calendarul admiterii la liceu, elevii şi părinţii anunţă proteste