Video Aproape 50% dintre elevii din România sunt analfabeţi funcţional: "Suntem într-o zonă alarmantă. Prima dată eşti în negare, apoi ajungi la furie"
Peste fix o lună se termină şcoala. Asta în timp ce ministrul Educaţiei a decis că e nevoie de încă un examen până atunci! Şi nu oricum, ci digital. După ce a aflat rezultatele grave ale unui studiu care demonstrează că aproape jumătate dintre elevi nu înţeleg ce citesc şi ce li se preda la şcoală, Sorin Cîmpeanu a decis să facă o evaluare standardizată în perioada 30 mai-10 iunie. Pilotul începe cu 7 şcoli din fiecare judeţ al ţării.
Mădălina Iacob, reporter Observator: 44% dintre elevii din România nu reuşesc să înţeleagă ce citesc la şcoală, iar 47% dintre copii nu reuşesc să rezolve probleme matematice de bază. Asta înseamnă că nivelul de literaţie din România este unul foarte scăzut. Iar aceşti copii se află la limită dintre nivelul nefuncţional şi minim funcţional.
Aproape 50% dintre elevii din România, analfabeţi funcţionali
Mai precis, sunt analfabeţi funcţional: nu pot interpreta o informaţie şi nici nu pot formula idei proprii.
Dragoş Iliescu, cercetător studiu literaţie: Analfabetismul funcţional în România din păcate este într-o zonă alarmantă. Prima dată eşti în negare, apoi ajungi la furie. Societatea românească a trecut prin aceşti paşi, 15 ani.
- Schimbări majore pentru elevi din anul şcolar 2023-2024. Sorin Cîmpeanu: "Sistemul va funcţiona pe cu totul şi...
- Cum se vor calcula mediile elevilor în anul şcolar 2022-2023. Testele şi tezele vor fi înlocuite
- Sorin Cîmpeanu, explicații privind scandalul burselor pentru elevi: "Nu poți pretinde că jumătate din elevi sunt...
Director Colegiul Agricol, Iaşi: Calculezi volumul unui paralelipied, dacă dăm aşa copiilor, cu siguranţă se vor descurca pentru că au facut la matematică, dar dacă vor avea de calculat cât pământ încape într-o groapă, deja va fi o problema să transpună.
Iulian Cristache, părinte: Modul de predare trebuie schimbat. Elevii noştri la clasă stau ca ghioceii, au frică să întrebe unde nu au înţeles.
Robert Avram, elev: Nu există niciun plan individualizat de învăţare, nu există feedback.
Sorin Cîmpeanu cere ajutorul experţilor privaţi pentru a-i testa pe copii chiar la finalul acestei luni.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Putem să promovăm o testare standardizată a elevilor din învăţământul primar gimnazial şi liceal la discipline matematică şi limba română, la liceu se adaugă şi istoria, care să fie relevantă la nivel de sistem.
Testele se vor face voluntar, pe tablete.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Nu este o evaluare care se finalizează cu note nici cu clasificări, nici cu ierarhizări. Este raport narativ realizat profesionist pe fiecare competenţă.
Klaus Iohannis recunoaşte că fenomenul analfabeţilor funcţionali afectează întreaga societate românească.
Klaus Iohannis: Este unul dintre motivele pentru care am considerat că e nevoie de România educată. Am pregătit conceptul şi l-am dat Guvernului. Întreg sistemul trebuie centrat pe student, pe elev.
Până să vedem o "Românie Educată", avem doar 11 la sută dintre elevi care pot parcurge cu uşurinţă un text. În plus, la testările internaţionale PISA, România se află pe locul 47 din 79. Iar specialiştii prevăd rezultate şi mai grave anul acesta, după pandemie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰