Antena Meniu Search
x

Schimbări majore pentru elevi din anul şcolar 2023-2024. Sorin Cîmpeanu: "Sistemul va funcţiona pe cu totul şi cu totul alte baze"

Sorin Cîmpeanu a anunţat că îşi doreşte încă un examen pentru elevi, care să aibă loc între 30 mai şi 10 iunie, în care şcolarii să fie testaţi pentru a se putea verifica nivelul lor de pregătire, în condiţiile în care un raport arată că 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Ministrul Educaţiei a anunţat şi că din septembrie 2023 vom avea o altă bază educaţională.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.05.2022, 17:41

Sorin Cîmpeanu anunţă schimbări majore pentru elevi din anul şcolar 2023-2024
Sorin Cîmpeanu anunţă schimbări majore pentru elevi din anul şcolar 2023-2024 - Observator

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a participat, joi, la conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie al elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), el declarând că începând cu septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona pe cu totul şi cu totul alte baze.

”Competenţele de literaţie sunt esenţiale pentru parcursul educaţional al unui elev şi, mai apoi, sunt exprem de importante pentru dezvoltarea adulţilor”, a spus ministrul în prezentarea sa. 

Sorin Cîmpeanu a arătat că, pentru a aprecia corect aceste competenţe de literaţie, în scopul adoptării acelor măsuri care să îmbunătăţească aceste competenţe, e nevoie de o evaluare standardizată. 

”Standardizarea evaluării este un deziderat care trenează de mult timp. Tot de mult timp ştim că avem probleme din perspectiva competenţelor de literaţie, din perspectiva alfabetizării. Ne spun de testele PISA, rezultatele la evaluarea naţională, ne-o spun universităţile care deplâng nivelul scăzut de alfabetizare, îndeosebi alfabetizare ştiinţifică, în rândul absolvenţilor de învăţământ preuniversitar”, a mai spus ministrul Educaţiei. 

Pe acelaşi subiect

Schimbări în educaţie din anul şcolar 2023-2024

El a afirmat că ”rezultatele sunt triste”. ”Pe de altă parte, însă, avem o serie de oportunităţi. Prima dintre ele se numeşte România Educată, care se concentrează foarte mult nu numai pe componenta de evaluare ci pe componenta de construcţie a unui curriculum care să genereze acele competenţe care, în momentul în care sunt evaluate, să ne arate că suntem într-o situaţie mult mai bună decât cea prezentată”, a explicat ministrul, arătând că România Educată va fi pusă în practică conform termenelor stabilite. 

”Vă spun că în septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona, începând cu septembrie 2023, nu mai este mult, pe cu totul şi cu totul alte baze. Aceasta este oportunitatea esenţială”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că o altă oportunitate este aceea a conjugării, fără precedent, a eforturilor, resurselor din mediul public şi mediul privat. ”Nu ţin minte, deşi am mai trecut prin Ministerul Educaţiei, să fie existat atât de mare deschidere spre cooperarea între Ministerul Educaţiei şi cei care aveţi lucruri de spus în domeniul educaţiei"

Anul şcolar 2023-2024: o nouă materie introdusă în programa elevilor din România

Cum să reacţionezi în caz de cutremur sau de incendiu. Este noua materie pe care elevii din România o vor învăţa la şcoală din septembrie anul viitor. Proiectul pilot a început deja în şcolile din Bucureşti, iar luna aceasta vor fi instruiţi în total trei mii de copii. Elevii din clasele primare s-au cam speriat când au simţit simularea cutremurului, aşa că specialiştii verifică acum de la ce clasă ar trebui să introducă modulul. 

Este educaţia care poate salva vieţi, spune ministrul Educaţiei, care a anunţat că acest modul va fi introdus în noua programă şcolară, începând cu anul şcolar 2023-2024

Până la schimbarea curriculei şcolare, simulatorul va ramane în Bucureşti până la finalul acestei luni. Aşa că trei mii de elevi din 16 şcoli din Capitală vor avea şansa să înveţe cum trebuie să se comporte într-o situaţie de urgenţă.

Materia ar urma sa fie introdusă de la clasele primare, gimnazial şi până la liceu, alături de module de educaţie financiară, juridică, rutieră şi sănătate. 

Cum se vor calcula mediile elevilor în anul şcolar 2022-2023

Schimbări vor avea loc şi în anul şcolar viitor. O singură medie şi cel puţin două note pentru întreagul an şcolar. Aceasta este decizia pe care a luat-o Sorin Cîmpeanu pentru toţi elevii din România, începând cu anul şcolar 2022-2023.

"Va fi o medie la finalul fiecărui an şcolar. Evaluările se fac la început şi final de an şcolar. Fiecare profesor adaptează evaluarea din fiecare an şcolar. Profesorul este liber să gândească în funcţie de interesul elevului şi disciplină, nu dau eu lecţii profesorilor cum să facă evaluarea", a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Până la finalul acestei luni trebuie ca elevii, părinţii, împreună cu inspectoratele şcolare din toată ţara să decidă şi când vor să aibă vacanţa din luna februarie. Vorbim despre o perioadă flexibilă în acea lună de anul viitor, aşadar trebuie să aleagă elevii şi părinţii dacă vor vacanţă în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie. 

"O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie.

În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.

Deci, lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii - dacă vreţi, pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, (...) având numai şi numai avantaje", declara Sorin Cîmpeanu luna trecută.

Care este structura anului şcolar 2022-2023

În plus, 5 module alternate cu 5 vacanţe rămân în picioare şi începutul anului şcolar mai devreme, în data de 5 septembrie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declarat în luna aprilie că structura noului an şcolar 2022-2023, cu cinci perioade de învăţare şi cinci perioade de vacanţă, se practică deja în 24 de state europene şi a menţionat că modificarea adusă în România respectă principiile pedagogiei moderne.

Tot pentru anul viitor se lucrează şi la noul curiculuum şi noua programă. Până la finalul acestei luni vor veni şi veştile oficiale.

Noua structură a anului şcolar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, elevii vor avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o nouă structură a anului școlar 2022-2023. Semestrele vor fi înlocuite cu cinci module de învăţare, iar tezele cu două evaluări naţionale la începutul şi finalul anului şcolar.

Primul modul din septembrie-octombrie se va încheia cu o vacanţă de toamnă. Al doilea se va derula până la vacanţa de Crăciun, care va avea trei săptămâni. O vacanţă în plus apare şi în luna feburarie. Modulele trei şi patru se vor desfăşura până în aprilie, şi ultima secţiune de cursuri, după sărbătorile pascale, va dura până la vacanţa de vară.

Structura Anului Şcolar 2022 - 2023

  • 5 septembrie - 21 octombrie - MODULUL 1
  • 22 octombrie - 30 octombrie - vacanţă de toamnă
  • 31 octombrie - 22 decembrie - MODULUL 2
  • 23 decembrie - 8 ianuarie - vacanţă de Crăciun
  • 9 ianuarie - 7 aprilie - MODULELE 3 şi 4 (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat)
  • 8 aprilie - 23 aprilie - vacanţa de Paşte
  • 24 aprilie - 16 iunie - MODULUL 5

În ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, se arată în ordin.

Programul naţional "Şcoala altfel" şi Programul "Săptămâna verde" se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Educatie » Schimbări majore pentru elevi din anul şcolar 2023-2024. Sorin Cîmpeanu: "Sistemul va funcţiona pe cu totul şi cu totul alte baze"